Ons lichaam maakt een stof aan die als hele krachtige celbeschermer fungeert: glutathion.
Glutathion is de belangrijkste lichaamseigen stof om gifstoffen waar wij dagelijks aan worden blootgesteld onschadelijk te maken. Denk aan uitlaatgassen, haarspray, tabaksrook, (chemische) ruimteverfrissers, medicatie, maar ook te veel stress, te hard sporten, straling, amalgaamvullingen (kwik) en onvolwaardige voeding zorgen ervoor dat je lichaamseigen glutathion voorraden kunnen opraken.
Glutathion is versterkend voor je immuunsysteem, beschermt je cellen en DNA en helpt je bij het ontgiften van schadelijke stoffen. Onvoldoende bescherming door glutathion kan dus bijdragen aan celschade, veroudering en op den duur ziekte. Naarmate je ouder wordt neemt glutathion in het lichaam af.
Je kunt je lichaam gezond, vitaal en jong houden door op je glutathionvoorraad te letten. Een orgaan dat hierbij een belangrijke rol speelt is de lever, omdat dit het grootste glutathionreservoir is. Een laag glutathionniveau vermindert de leverfunctie en daarmee ook de taak van het ontgiften.
Hou je glutathion op peil door regelmatig het volgende te eten:
groene asperges
avocado
walnoten
broccoli kiemen
paksoi
boerenkool
bloemkool
broccoli
spruitjes
watermeloen
Ook is het belangrijk om voeding te eten die de bouwstoffen van glutathion bevat.
Deze vind je in eiwitrijke voeding zoals kip, vis en ei, omdat glutathion opgebouwd is uit de drie aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten) glycine, cysteïne en glutamine.
Hierbij een recept met groene asperges om te voorzien in je glutathion 😊
Groene asperges met shiitake en quinoa