We weten allemaal wel dat we voldoende moeten drinken. We bestaan immers grotendeels uit water. Water is verantwoordelijk voor heel veel lichaamsprocessen en we kunnen simpelweg niet zonder.
Op dit moment ben ik begonnen met het boek ‘Water, het gezondste medicijn’ van Dr. F. Batmanghelidj te lezen en dit is tevens mijn inspiratie om dit artikel te schrijven.
De richtlijn voor water inname is 30 ml per kg lichaamsgewicht.
Weeg je bijvoorbeeld 60 kg, dan is jouw ideale vochtinname 1,8 liter per dag.
Drink ook niet overdreven veel, want dan spoel je weer waardevolle mineralen via de urine uit je systeem.
De kleur van je urine is overigens een goede indicator voor je vochtinname: is je urine midden- tot donkergeel, dan drink je niet voldoende.
Misschien heb je een tijdje geleden op mijn Facebookpagina gelezen dat een jongetje in de speeltuin tegen mijn twee nichtjes zei (nadat hij zag dat ze water aan het drinken waren) dat ze ook met hem mee mochten komen, omdat ze daar ECHT drinken hadden. Hoe grappig zo’n uitspraak op dat moment ook is, hij zet me wel absoluut aan het denken. Ik zie bij veel ouders dat ze op de een of andere manier het gevoel hebben dat ze hun kinderen iets tekort doen als ze hen water te drinken geven.
Ervaar jij dat ook zo? En zo ja, hoe zou dit komen?
Zou het de sterke marketing van de frisdrankenconcerns kunnen zijn of misschien druk van je omgeving?
Dit artikel van KRNWTR is wellicht interessant om eens te lezen. Hierin wordt uitgelegd hoeveel suiker je binnenkrijgt als je frisdrank drinkt.
Suiker is niet alleen slecht voor de tanden, maar ook heeft het een verwoestend effect op talloze andere lichaamsfuncties van je opgroeiende kind en jezelf (teveel om in dit artikel op te noemen). Als je graag meer uitleg wilt krijgen is mijn cursus Van Vulling naar Voeding wellicht interessant voor je. Hierin bespreken we onder andere het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook leg ik een aantal nadelen van suiker uit en bespreken we alternatieven.
Bovendien staan veel mensen ook niet stil bij de gigantische marketing industrie over water in flesjes. Deze flesjes worden veel te duur aangeboden en zorgen tevens voor een gigantische afvalberg, die bijdraagt aan de Plastic Soup. Wil je meer hierover weten is dit filmpje wellicht interessant: The Story of Bottled Water
Ook bevatten plastic flessen BPA (chemische stof die je hormoonhuishouding verstoort) dat je liever niet in je drinken wilt hebben als je waarde hecht aan je gezondheid.
Het gaat hierbij overigens altijd om zaken die je structureel wel of niet doet. Dat vind ik altijd belangrijk om te vermelden. Dus drink je incidenteel eens een glaasje frisdrank of koop je een plastic flesje water, dan is dat iets anders dan dat je dagelijks een plastic flesje water meeneemt naar je werk of dagelijks frisdrank drinkt.
Wat doe ik?
Ik drink bijvoorbeeld elke ochtend twee glazen water voordat ik iets eet. Ik drink gedurende de dag water en verschillende soorten thee en eet veel waterhoudende groenten en fruit zoals komkommers, watermeloen, sla, radijs en aardbeien om mijn vochthuishouding op peil te houden.
Daarnaast neem ik vrijwel altijd een roestvrij stalen fles mee die ik vul met gefilterd water (als ik thuis ben) of gewoon kraanwater.
Drink ik dan nooit water uit flesjes? Jawel; als ik onderweg ben en geen keuze heb drink ik liever water uit een, bij voorkeur glazen, flesje dan helemaal niets of frisdrank (dit drink ik dus echt nooit en al helemaal geen dranken met prik, hooguit af en toe eens een sprankelend biertje 😉 )
Graag zou ik horen hoe jij je water drinkt, of je genoeg drinkt en of je stilstaat bij het gebruik van plastic flessen. Vind je dat je jouw kind tekort doet als je water als drinken geeft?
Het zou leuk zijn als je je ervaringen deelt; dit is ook interessant voor anderen.