* Hoe kan ik het beste een (groene) smoothie bewaren? *
Vaak krijg ik deze vraag en ik adviseer mensen om smoothies het liefst direct na bereiding op te drinken, in verband met de verse smaak en het behoud van de voedingsstoffen.
Zodra gesneden fruit en groente in aanraking komen met licht en lucht (denk maar eens aan een geschilde appel die je een tijdje laat liggen) treedt er onder invloed van zuurstof verkleuring (oxidatie) op.
Hoe langer je een (groene) smoothie dus laat staan hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan en hoe meer oxidatie er optreedt.
Toch lukt het mezelf ook niet altijd om de hoeveelheid smoothie die ik gemaakt heb dezelfde dag nog op te drinken óf soms wil ik ’s ochtends al heel vroeg een groene smoothie drinken (en wil ik mijn buren dan met de blender niet wakker rammelen) en maak ik hem de avond van te voren klaar.
Als je de smoothie na bereiding direct in de koelkast zet kun je hem gerust zo’n 8 tot 12 uur bewaren. De voedingswaarde zal niet meer helemaal optimaal zijn, maar ik vind het nog altijd vele malen beter dan helemaal geen smoothie te drinken.
Als je er tevens nog wat vers citroensap bij doet, blijft de smoothie ook beter houdbaar en blijven de voedingsstoffen beter bewaard omdat een citroen sterke anti-oxiderende eigenschappen heeft en de kleur er ook mooier door blijft.
Hierbij een recept voor een ‘tropical smoothie’ die ik afgelopen week voor mijn twee nichtjes gemaakt heb.
De kan was in een mum van tijd op!
Recept is voor 3-4 personen:
2-3 bananen
½ verse ananas
½ kopje kokosmelk
aanvullen met kokoswater totdat je de gewenste dikte hebt.
Bananen en ananas schillen en met de kokosmelk en het kokoswater in de blender 1-2 minuten laten draaien totdat je een mooie egale massa hebt.
erg leuk blog wat ik zeker zal gaan volgen,
Ik ben vorige week een blog over groene smoothies gestart na aanleiding van mijn blog over mijn dieetervaring.
Veel succes en ik hou de site in de gaten,
Moniek