Afgelopen week hoorde ik van iemand dat hij watermeloen meed omdat het suikergehalte ervan zo hoog zou zijn.
Tijd om even iets over de glycemische index (GI) en glycemische lading (GL) uit te leggen leek me: de glycemische index (GI) van een voedingsmiddel zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten als glucose in het bloed opgenomen worden. Dit wordt gemeten per 100 gram product.
De glycemische lading (GL) is het bloedsuikerverhogende effect per portie van een product.
Een voedingsmiddel als een watermeloen bijvoorbeeld heeft een hoge GI, maar een lage GL omdat een watermeloen voor zo’n 90-95% uit water bestaat en daarmee de hoeveelheid koolhydraten in verhouding laag is. Dus echt geen reden om watermeloen te mijden. Watermeloen is erg gezond omdat hij naast het hoge vochtgehalte ook lycopeen (een sterke anti-oxidant die veroudering tegen gaat), vitamine C en kalium bevat.
Mijn tip: luister naar je lichaam als je meloen (of wat dan ook) gegeten hebt en voel hoe je erop reageert en laat die lijsten, getallen, rekensommen en de weegschaal weg als het om voeding gaat 🙂