Versterk je immuunsysteem!

Untitled_Artwork 3
Na een veelbewogen jaar voor ieder van ons, is mijn nieuwjaarswens voor jou dat je gezond en vitaal het nieuwe jaar in mag gaan!

Veel mensen zijn bezig om van buitenaf, met de door de overheid geadviseerde maatregelen, niet besmet te raken met het corona virus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen en 1,5 meter afstand houden.
Maar de grootste verandering kun je van binnenuit bewerkstelligen als je weet hoe je je immuunsysteem gezond en sterk kunt houden.
Je krachtigste tool heb en ben je zelf!
Als ik je alleen al met deze realisatie het nieuwe jaar in mag sturen ben ik al blij 🙂

Wat ik zelf het afgelopen jaar enorm in de berichtgeving rondom het corona virus gemist heb is de aandacht voor een gezonde leefstijl. Dit bleef naar mijn mening te onderbelicht.
Daarom wil ik graag in dit artikel een aantal waardevolle tips en recepten met je delen, zodat je immuunsysteem sterk blijft en je ziekteverwekkers zo goed mogelijk buiten de deur kunt houden.

Stapje terug in de winter
Één van de makkelijkste dingen die je voor je gezondheid kunt doen, is doen waar de winter voor bedoeld is: namelijk een stapje terug doen, wat meer tot rust komen en energie sparen. En laat dít nou juist voor veel mensen zo lastig zijn.
We leven in een snelle tijd, met nog maar weinig aandacht voor onze natuurlijke klok: ons bioritme. We kijken tot laat in de avond in het blauwe licht van onze telefoons of de tv en de meesten van ons worden elke dag op hetzelfde, meestal te vroege, tijdstip door een loeiende wakker uit bed gerammeld, waardoor je de dag al direct met een stress respons start. En laat aanhoudende stress nu funest zijn voor je immuunsysteem.

Help en respecteer je biortime met de volgende zaken:
- zorg voor veel daglicht, met name in de ochtend. In deze video vertel ik je waarom dit belangrijk is
- ben overdag zo actief mogelijk
- vermijd werk en stress aan het einde van de dag
- vermijd avond- en nachtdiensten
- geen zware maaltijd 2 - 3 uur voordat je gaat slapen
- geen koffie na 14.00. Het duurt een uur of 6 voordat het opwekkende effect van cafeïne uitgewerkt is.
- vermijd 's avonds, liefst 1 uur of langer voor het slapen gaan, het blauwe licht van gsm, laptop en tv.
Blauw licht geeft je lichaam namelijk het sein wakker te zijn/blijven en dat is 's avonds juist niet de bedoeling. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een blauwlicht filter app die je op bepaalde tijdstippen kunt instellen. Ook kun je in de avond een blauwlichtfilter bril opzetten.
Er is echter een kanttekening bij het filteren van blauw licht in de avond: het aantal prikkels dat je op je afgevuurd krijgt via social media of de tv blijft hiermee hetzelfde en voorkomt dat je lichaam 's avonds tot rust kan komen.

Voeding
Versterk je immuunsysteem met lekkere volle groentesoepen en eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Neem een kijkje op mijn receptenpagina voor inspiratie.

Eet meer groente
Eet minimaal 350 gram groente per dag. Dit is één van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je gezondheid én humeur een flinke boost te geven.
Helaas halen veel mensen in de praktijk niet eens de geadviseerde hoeveelheid van 250 gram per dag.
Voeg meer groente toe door soepen, smoothies en snackgroente bij je maaltijd te nemen.

Vitamine D3
Verder is ook een goede vitamine D3 status belangrijk. Vitamine D zorgt onder meer voor een goede weerstand, een positief humeur en sterke botten.
Een groep experts, bestaande uit immunologen, wetenschappers en doktoren, heeft onlangs aan iedereen een oproep gedaan om de vitamine D status te laten controleren en vitamine D bij te slikken als deze te laag is (1). Dit sluit aan bij wat orthomoleculair geadviseerd wordt. Volgens deze experts is met een goede vitamine D spiegel in het bloed de kans dat je een corona infectie oploopt kleiner en zal de ziekte minder ernstig verlopen als je toch geïnfecteerd mocht raken.
Vitamine D kun je laten prikken bij de huisarts of via een orthomoleculair therapeut.
Let er op dat er regulier lagere normaalwaarden gehanteerd worden dan orthomoleculair.
Lees hier meer over vitamine D

Omega 3 vetzuren
Ook is het belangrijk dat je voldoende, ontstekingsremmende, omega 3 vetzuren binnen krijgt en dat deze in de juiste verhouding tot de ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren staan.
Omega 3 vetzuren vind je o.a. in vette vis (makreel, forel, haring, zalm, sardientjes), groene bladgroente (andijvie, boerenkool, spinazie), hennepzaadjes en walnoten.
Door niet overmatig ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren uit granen, brood, geraffineerde plantaardige oliën en bewerkte voeding te eten ben je al een heel eind op weg.

Bètaglucanen
Bètaglucanen zijn complexe vezels uit de celwand van haver, gerst en vele medicinale paddestoelen. Bètaglucanen uit paddestoelen (o.a. shiitake) en gisten hebben vooral een immuun modulerend effect.

 

Overige leefstijladviezen

Vitamine S
Omring je met mensen waar je energie van krijgt. Dit kan "live" op 1,5 m afstand, maar ook via beeldbellen. Door sommigen wordt sociaal contact aangeduid als "vitamine S". Dat vind ik wel een mooie omschrijving.

Alcohol
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag (2). Hierbij maakt het niet uit om welke soort drank het gaat.
Kijk eens kritisch naar je alcohol inname van de afgelopen tijd.
Zou je daar iets aan kunnen veranderen?

Kijk ook eens naar je algehele vochtinname op een dag: kom je aan 30 ml per kg lichaamsgewicht?
Als je 70 kg weegt betekent dit dus dat je 2,1 liter vocht binnen zou moeten krijgen, zodat alle lichaamsfuncties optimaal uitgevoerd kunnen worden.

Bewegen
Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
Bij voorkeur buiten om het heilzame effect van de planten om je heen te ervaren.

Roken
Met elke trek die je neemt vergiftig je jezelf. Ik weet dat dit confronterend klinkt, maar dit is wel wat er gebeurt. Roken berooft je lichaam van belangrijke vitamines en mineralen (3).
Ga voor jezelf na wat de oorzaak is om aan deze verslaving vast te willen blijven houden en kijk of je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.

Stress reductie
Breng voor jezelf, heel eerlijk en zonder allerlei "ja, maars...", je stressoren in kaart.
Wat zou je anders kunnen doen om minder stress te ervaren?

Zoals je hebt kunnen lezen kun je gelukkig zelf met heel veel zaken aan de slag om je immuunsysteem sterk te houden.

Ik wens je een heel mooi en gezond nieuw jaar!

Reageren op deze tip? Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

slaap-stress

Klaar met jouw opgejaagde gevoel?
In 6 stappen naar innerlijke rust

Dit programma is speciaal voor hardwerkende vrouwen.
Het helpt je om binnen 6 weken van jouw opgejaagde gevoel af te komen, als je elke week 2 keer een kwartier hiervoor vrij maakt. Door bewust deze tijd in te plannen en de ermee aan de slag te gaan, ga je van weten naar doen. En dat geeft resultaat.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Binnen 10 weken ga je van een opgejaagd gevoel naar innerlijke rust.
Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter