Gezinnen kunnen honderden euro’s besparen door beter bij te houden hoeveel eten ze weggooien. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen (Bron: RTL Nieuws ).
Huishoudens moesten in een dagboek bijhouden hoeveel eten ze weggooiden. Ook werden ze actief gestimuleerd om verspilling te beperken. Op die manier wisten ze hun voedselverspilling binnen drie weken met gemiddeld 20 procent terug te brengen. Daarmee kunnen ze 400 euro per jaar besparen.
“Als mensen zich bewust worden van hun dagelijks gedrag, dan gaan ze automatisch minder verspillen,” zegt onderzoeker Toine Timmermans.
‘Gebruik je eigen zintuigen’
Bij supermarkten werden concrete tips gegeven om verspilling te voorkomen. Gezinnen leerden bijvoorbeeld dat ‘tenminste houdbaar tot’, een kwaliteitsgarantie afgegeven door de producent, niet betekent dat voedsel na die datum niet meer veilig is. “Gebruik je eigen zintuigen om te beoordelen of je het nog goed kan eten”, adviseert Timmermans.
Ook kregen de gezinnen advies over het maken van boodschappenlijstjes, het bepalen van de portiegrootte van maaltijden en de beste plek in de koelkast om eten te bewaren.
Kliekjes vaakst weggegooid
Uit het onderzoek blijkt dat van al het brood dat we kopen, we 11 procent weggooien. Nog vaker gooien we verse groenten en fruit weg, daarvan verdwijnt 12 procent in de prullenbak.
Het eten dat dat we het vaakst weggooien is het eten dat we eerst nog wilden bewaren. “Mensen die teveel bereiden, maken er met de beste intenties kliekjes van en stoppen het in de koelkast”, zegt Timmermans. “Vervolgens blijkt dat 20 procent van die kliekjes toch wordt weggegooid.”
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
Per jaar gooien we per persoon 48 kilo voedsel weg. Gezinnen kunnen honderden euro’s besparen door beter bij te houden hoeveel eten ze weggooien. Hoe kun je voedselverspilling voorkomen en hoe houd je zelf bij hoeveel je weggooit? Vier tips.
1. Slimmer boodschappen doen:
- Zorg dat je niet te veel eten koopt, dan is de kans kleiner dat je eten moet weggooien.
- Kijk voordat je naar de supermarkt gaat eerst wat je nog in huis hebt en maak dan een boodschappenlijstje.
- Koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat die ook op tijd opgaan.
- Haal verse producten meerdere keren per week, zo voorkom je dat producten bederven voordat je ze op kan eten.
2. Slimmer koken:
- Gebruik bij het koken een maatbeker of weegschaal om de juiste porties af te meten.
- Houd met het koken rekening met grote en kleine eters. In de tabel van Mileu Centraal staan de hoeveelheden eten die je nodig hebt voor grote eters, kleine eters en kinderen.
- Als je twijfelt of je genoeg eten hebt, maak dan iets extra’s dat je goed kunt bewaren.
- Bewaar restjes afgesloten in de koelkast. Gebruik ze bijvoorbeeld voor een lunch of een warme maaltijd.
3. Bewaar eten slimmer:
- Leg kort houdbare producten vooraan, dan voorkom je dat je ze vergeet.
- Zet de temperatuur van je koelkast op 4 graden, dan is het eten het langst houdbaar.
- Bewaar tomaten, paprika en aubergine buiten de koelkast, anders kan er koudebederf optreden.
4. Zelf je verspilling bijhouden:
- Wil je zelf bijhouden hoeveel eten je weggooit? Met een formulier van Mileu Centraal kan je twee weken lang bijhouden hoeveel eten je weggooit. Daarna kan je bereken hoeveel kilo dat per jaar is en hoeveel je dat kost.
- Ook met de app Weggooitest kun je ontdekken hoeveel kilo eten je per jaar weggooit en hoeveel je dat kost. De app is alleen beschikbaar voor iPhone.
Bron: Milieu Centraal