Wel of niet glutenvrij?

Untitled_Artwork 3

Gluten is een eiwitgroep die in o.a. tarwe, rogge, gerst en spelt voorkomt en zorgt voor luchtigheid en stevigheid van brood. Veder zit gluten in alle producten die van glutenhoudende granen gemaakt zijn, zoals brood, pasta, crackers, cake, soepen, sauzen, enz.
Tegenwoordig stappen steeds meer mensen (ook zonder de glutenallergie coeliakie) over op een glutenarm of glutenvrij voedingspatroon. Dit kan voordelen bieden omdat het eten van gluten in verband wordt gebracht met een opgeblazen gevoel, rommelende darmen, verlies van energie, een beschadigde darmwand en allerlei andere ongemakken.

Advies bij gevoeligheid voor gluten en tarwe
Mijn advies is om goed naar je lichaam te luisteren nadat je je boterhammen of bord pasta op hebt. Voel je je energiek of moe? Hoe voelt je buik: voelt die opgezet of plat? Rommelen je darmen of zijn ze rustig?
Let er eens een tijd op en experimenteer met het roteren of weglaten van glutenhoudende producten en kijk wat dat met je doet. Eet niet elke dag diezelfde boterham en probeer eens andere granen uit dan alleen maar tarwe. Het probleem tegenwoordig met tarwe is dat het in onnoemelijk veel producten zit en door de hoge productie die gehaald moet worden inmiddels zo ver is doorgekweekt dat veel mensen er niet meer goed tegen kunnen en daardoor allerlei (vage) klachten ontwikkelen die verdwijnen als deze producten weggelaten worden uit hun voedingspatroon.
Maar stap nu niet klakkeloos over op producten die heel hard 'met spelt' roepen of met het ‘glutenvrij’ merkje. Dit zijn namelijk doorgaans zwaar bewerkte producten. Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte, pure, volwaardige voeding.

Glutenvrije granen
Quinoa, boekweit en gierst zijn glutenvrije producten die je kunt nemen als je je inname van gluten wilt beperken. Er bestaan lekkere noedels op basis van bruine rijst of boekweit. Rijst, teff en maïs wordt ook door mensen met coeliakie verdragen. Haver is van nature glutenvrij, maar kan gluten bevatten omdat het door dezelfde machines verwerkt wordt die glutenhoudende granen bevatten. Er is bij natuurvoedingswinkels glutenvrije haver te koop als je er helemaal zeker van wilt zijn geen gluten binnen te krijgen.
Hier een greep uit een aantal glutenarme/glutenvrije recepten:
Gierstburgers
Quinoa avocado lunch
Wokgerecht met basmati rijst
Gado gado met nasi
Banaan pannekoek
Havermoutontbijt

 

Reageren op deze tip? Leuk! Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

resultaat_met_kleine_stappen

Online programma 'Van stress naar rust'.

Met 2 kleine aanpassingen per week binnen 4 weken van je opgejaagde gevoel af.
Dit programma helpt je van weten naar ook echt doen.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Met voeding en bloedonderzoek ga je van stress naar rust.
Want meten is weten. Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Gratis E-book -
9 soorten rust voor échte ontspanning

Dit E-book is voor jou als je je opgejaagd voelt en geen innerlijke rust vindt. Ondanks dat je mediteert, mindfulness en yoga doet. Er is namelijk niet maar één soort rust.
Ontdek welke 9 soorten rust jou échte ontspanning gaan brengen.

Ben jij jezelf aan het overbelasten?

Voorkom dat je uitvalt met een burn-out

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter