Ziek door voeding?

Ziek door voeding?

Je kent wellicht het verschijnsel dat iemand na het eten van bijvoorbeeld een appel direct een dikke lip krijgt, of na het eten van één pinda in een anafylactische shock kan  raken. Dit is een voorbeeld van de klassieke voedingsallergie, type 1 (IgE).

Maar weet je ook dat je je pas uren of dagen nadat je iets gegeten hebt ziek kunt gaan voelen door een voedingsmiddel waar je niet tegen kunt? Dit is een zogenoemde type III voedingsallergie (IgG), ook omschreven als voedselovergevoeligheid.
Een IgG reactie is een vertraagde immuunrespons. Je lichaam produceert dan anti-lichamen tegen bepaalde eiwitten uit de voeding. Dit kan komen doordat de darmwand door o.a. langdurige stress, medicatie, overmatig alcoholgebruik en infecties een verhoogde doorlaatbaarheid krijgt. Dat wil zeggen dat er te grote, onverteerde voedingsstoffen tussen de darmwandcellen doorglippen, direct de bloedbaan in. En hier reageert het lichaam dan op door het produceren van ontstekingsstoffen.
Je kunt je dus voorstellen als jouw darmwand een verhoogde doorlaatbaarheid heeft door bovengenoemde factoren en je bepaalde voeding te vaak en/of in te grote hoeveelheden eet, je hiermee problemen kunt krijgen. Je kunt dan op voeding gaan reageren, waar je normaal gezien geen last van zou hebben.  Als dit proces te lang aanhoudt, kan een IgG reactie zelfs overgaan in een IgE reactie. Dit betekent dat je dus uiteindelijk een klassieke voedselallergie  voor bepaalde voeding kan ontwikkelen, door een combinatie van ”darmwanddoorlaatbaarheid-verhogende factoren” en een te veel en te vaak eten van een bepaald voedingsmiddel.

Even terug naar de voedselovergevoeligheidsreactie, de IgG reactie:
Krijg je een immuunreactie doordat er onverteerde eiwitten de bloedbaan inkomen, dan stuurt je lichaam hier macrofagen op af. Letterlijk betekent dit “grote eters”. Het zijn in je lichaam een soort pacmannetjes, die de onverteerde voedingsstof opeten en de rest ervan via je het lymfesysteem uitscheiden. Deze onverteerde stoffen zijn echter te groot om via het lymfesysteem uitgescheiden te worden, waardoor je lichaam deze stoffen (de zgn. immuuncomplexen) tijdelijk elders in het lichaam opbergt, tot het op een later tijdstip wel tijd en energie heeft om het te gaan afbreken en definitief door het lichaam uit te laten scheiden.
Het “parkeren” van deze onverteerde voedingstoffen kan op verschillende plekken in het lichaam plaatsvinden.  Via de lymfe gaat het naar de weefsels, huid, holten en gewrichten, het bindweefsel en diverse organen. De plaats waar het immuuncomplex tijdelijk opgeslagen wordt, bepaalt welke aandoening je gaat ontwikkelen. Dit kan variëren van migraine, PDS, uiteenlopende huidklachten, vermoeidheid, “watten in het hoofd” en diverse andere aandoeningen. Ik hoop dat je door deze uitleg begrijpt dat je dus constant je lichaam aan het overbelasten bent door het eten van voeding die niet bij je past. Je lokt steeds een ongewenste immuunrespons uit. Dit is op de lange termijn uitputtend voor je immuunsysteem en zorgt er ook voor dat andere (laaggradige) ontstekingen in het lichaam niet goed aangepakt kunnen worden.

Wat kun je nu doen om te controleren of je op bepaalde voedingsmiddelen reageert?
Naast bovengenoemde klachten is een andere belangrijke indicatie dat je overgevoelig voor één of meerdere voedingsmiddelen bent een verhoogde hartslag na het eten.  Als je bij jezelf merkt dat je hartslag binnen een half uur na het eten aanzienlijk hoger is dan ervoor ga dan voor jezelf na of dit vaker gebeurt na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Als dit zo is, laat dit voedingsmiddel dan minimaal 5 weken weg en kijk of je verschil merkt. Na 5 weken ga je het desbetreffende voedingsmiddel weer eten. Als je dan klachten krijgt weet je dat je de boosdoener te pakken hebt. Het wil overigens niet zeggen, dat er niks aan de hand is als je geen verhoogde hartslag na het eten hebt. Je kunt ook op voedingsmiddelen reageren zonder het direct te merken (weet je nog: vertraagde immuunrespons).
Een ander nadeel van op deze manier ‘meten’ is dat veel maaltijden én producten samengesteld zijn waardoor je vaak niet precies weet om welk ingrediënt het nu gaat.

Met een IgG antistoffen test kun je precies meten op welke losse voedingsmiddelen je een verhoogde reactie laat zien. Met de uitslag van deze test zie je direct welke voedingsmiddelen wel en niet bij jou passen. Dit is een goed voorbeeld van hoe persoonlijk voeding is! Klik hier als je graag meer wil weten over de IgG anti-stoffen test.
Deze test kan zowel preventief (voorkomend) als curatief (genezend) ingezet worden.

 

Reageer

*

Pin It on Pinterest

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn maken wij gebruik van cookies. Meer informatie

Meer informatie over cookies

Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

Gebruik van permanente cookies
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer je toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kan je verwijderen via de instellingen van jouw browser.

Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google wel/niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

Social Media
Op onze website zijn buttons opgenomen om webpagina’s te kunnen promoten (“liken”) of delen (“tweeten”) op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Deze buttons werken door middel van stukjes code die van Facebook respectievelijk Twitter zelf afkomstig zijn. Door middel van deze code worden cookies geplaatst. Wij hebben daar geen invloed op. Leest u de privacyverklaring van Facebook respectievelijk van Twitter (welke regelmatig kunnen wijzigen) om te lezen wat zij met uw (persoons)gegevens doen die zij via deze cookies verwerken.”

“De informatie die ze verzamelen wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. De informatie wordt overgebracht naar en door Twitter, Facebook, Google + en LinkedIn opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. LinkedIn, Twitter, Facebook en Google + stellen zich te houden aan de Privacy Shield principes en zijn aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.

Meer informatie over cookies
Consumentenbond: “Wat zijn cookies?”
Consumentenbond: “Waarvoor dienen cookies?”
Consumentenbond: “Cookies verwijderen”
Consumentenbond: “Cookies uitschakelen”

Sluiten