Over mij

Hou jij ook zo van lekker eten? Ik wel 🙂 en vooral als het gezond en puur is. En als er heel veel groente in zit.
Graag vertel ik je hier iets meer over mezelf.

Mijn naam is Susan Gerl en ik werk sinds 2017 als orthomoleculair voedingstherapeut.
In de jaren daarvoor stond mijn leven flink op zijn kop. Is weer allemaal goed gekomen hoor 🙂 , maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik nu doe wat ik doe. Lees verder als je meer weten wil.

FitByNature-032_Susan_website

Wat puntsgewijze dingen over mij

 • Groen_Blad_Rechts

  Hou heel erg van muziek, dat is een rode draad in mijn leven

 • Groen_Blad_Rechts

  Zo'n 20 jaar lesgegeven in het voortgezet onderwijs

 • Groen_Blad_Rechts

  Wordt blij van rust en structuur

 • Groen_Blad_Rechts

  Speel nu al een aantal jaren piano, voorheen jarenlang elektrische gitaar gespeeld

 • Groen_Blad_Rechts

  Heb een voorliefde voor alles wat met Engeland te maken heeft

 • Groen_Blad_Rechts

  Hou van buiten zijn, wandelen, fietsen, bossen, strand, natuur, koken

Waarom ik doe wat ik doe

Ik heb me gespecialiseerd in het behandelen van het lichamelijke aspect van langdurige stress- en burn-outklachten.
Dat is niet van de één op de andere dag gebeurd. In 2013 ben ik met mijn praktijk Fit by Nature begonnen. Eerst kleinschalig, als Natuurvoedingsadviseur. Naast mijn baan als docent Engels in het voortgezet onderwijs.

In de loop van de jaren heb ik mezelf steeds verder ontwikkeld. Dit is eigenlijk op een hele natuurlijke manier gegaan nadat ik in een burn-out terecht kwam.
Ik, “of all people”, met energie voor 100.
Dacht ik. Want ergens houdt het natuurlijk op. Als je jarenlang steeds te veel hooi op je vork neemt, trekt je lichaam op een gegeven moment zelf aan de noodrem als jij dat niet doet.

Zo gebeurde het dus ook bij mij. Maar helaas herstelde ik maar niet. Ik ging allerlei trajecten in met als eindresultaat: “U heeft Chronische Vermoeidheid Syndroom. Leer er maar mee leven, want het zit tussen de oren”. Tja kijk…en dat moet je dus niet tegen mij zeggen 😉
Ik voelde aan alles dat dat absoluut niet klopte. Voor mijn burn-out had ik bakken met energie, at ik volgens het boekje en deed ik 4-5 keer per week een HIIT training (waarmee ik me achteraf gezien nog meer uitputte, maar dat even terzijde…)

Ik ben bij diverse therapeuten geweest om te kijken waardoor ik niet opknapte, met goede en minder goede resultaten. Maar helemaal de oude werd ik niet (wat ook niet de bedoeling is na een burn-out, maar ook dat even terzijde…)

In de tussentijd merkte ik dat ik mijn werk als Natuurvoedingsadviseur wilde gaan uitbreiden, omdat ik steeds vaker mensen in mijn praktijk kreeg met klachten, die ik tot dan toe maar beperkt kon helpen. Ik ben diverse opleidingen gaan volgen.
Een grote verandering in mijn werkwijze ontstond in 2017 toen ik mijn diploma als orthomoleculair therapeut behaalde.

Door de testmogelijkheden die ik door mijn nieuwe beroep als orthomoleculair therapeut in kon zetten ben ik er zelf achter gekomen waardoor ik niet herstelde: door alle stress was mijn immuunsysteem zo erg onder druk komen te staan waardoor ik een bacteriële infectie gekregen had met de Borrelia bacterie: de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Dat verklaarde voor mij alles.
Ik heb me vooral gefocust op het versterken van mijn immuunsysteem, want langdurige stress is een stille sloper van je weerstand en lijf. Het heeft mij enorm geholpen om vooral rustmomenten in te bouwen in mijn leven, want voor mijn burn-out denderde ik maar door. Door goed op mijn voeding en leefstijl te letten, samen met het gebruik van de bij mij passende supplementen, kwam de verandering die ik nodig had.
Ik heb weer energie, voel me sterk en kan weer de dingen doen die ik graag doe!

De bovengenoemde bloedtest is voor mij levensveranderend geweest en heeft voor het belangrijkste keerpunt gezorgd in mijn herstel. Dat gun ik jou ook. Daarom zet ik deze test ook bij mijn behandelingen in.

Sinds 2021 ben ik me gaan toespitsen op het behandelen van het lichamelijke aspect bij stress- en burn-outklachten.
Met bloedonderzoek kijk ik wat je nodig hebt om te herstellen. Want je kunt wel praten over je klachten totdat je een ons weegt, maar als jouw vitamine-, en mineralenvoorraden en stresshormonen uitgeput zijn, of er is een pathogene belasting ( = ziekteverwekkers), dan kom je niet van je klachten af.

Vind je het fijn als ik eens met jou meekijk wat jij nodig hebt voor rust in je lichaam en hoofd?

FitByNature-024_Susan_website

Gevolgde opleidingen

Vanaf 2008 ben ik me gaan verdiepen in natuurlijke voeding.
Al lezende en lerende besloot ik mijn beroep hiervan te maken en heb ik in 2013 mijn praktijk Fit by Nature geopend.

Mijn behaalde diploma’s, naast de diverse bij-en nascholingen die ik jaarlijks volg, zijn:
Orthomoleculaire Voeding (2011)
Natuurvoedingsadviseur (2012)
Medische Basiskennis (2016 – volgens PLATO eindtermen)
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut (2017)

Naast mijn werk als orthomoleculair therapeut in mijn eigen praktijk geef ik (online) trainingen en cursussen en heb ik les gegeven bij de opleiding Voeding en Voorlichting.

cat_collectief_schild_2024_internet

Review

Blaadjes lichtgroen 1

"Je hebt me laten groeien en bloeien!"

Marion was overwerkt en had burn-outklachten

"De werkdruk op kantoor werd steeds groter en groter en er werd door de werkgever niets aan gedaan. Veel stress-signalen waren bij mij aanwezig. Kort lontje, snel huilen, piekeren, slecht slapen, je kent ze wel. Ik voelde me een verwelkte bloem.

Om te voorkomen dat ik helemaal opgebrand zou raken zocht ik hulp. Maar wat? Ik voelde dat mijn lichaam aandacht kon gebruiken. Maar hoe? Ik wilde geen gesprekken met een psycholoog en geen ingewikkeld dieet waarbij allerlei dingen verboden worden. Om te sporten had ik geen energie.

In mijn zoektocht ben ik bij Susan uitgekomen.
Dat was een goede keuze! Ik kreeg persoonlijk advies en persoonlijke begeleiding. Geheel op mij afgestemd. Ik stond in het middelpunt. In het middelpunt staan is niet iets wat ik leuk vind, maar de op mij toegesneden aanpak was wel belangrijk om beter te worden.

Stap voor stap ging het beter! In het begin ging het ook wel eens slechter omdat ik te hard van stapel liep. Voor het ommetje dat ik gewend was om te lopen, had ik opeens geen energie. Daar heb ik van geleerd.
Ook de veranderingen in de voeding vielen in begin tegen. Maar zoals Susan belooft ‘neemt ze je niet iets af’ zonder er iets voor in de plaats te geven. Ik heb geleerd met andere ogen naar voeding te kijken. Heel verhelderend.

Susan is heel lief, straalt rust uit en heeft veel empathie. Ze is heel deskundig en legt alles goed uit. Susan noteert dingen of geeft informatie mee zodat je het thuis kunt nalezen. Heel fijn. Alle vragen mogen gesteld worden en worden beantwoord.
De bezoekjes aan haar deden mij goed. Er werd naar mij geluisterd.
Nu voel ik me een heel stuk beter. Ik heb meer rust en heb geleerd het werk los te laten. Er is een betere balans tussen werk en privé en dat geeft een goed gevoel. Ik kan weer genieten van het vrije weekend. Klinkt gek, maar het was een mooie ervaring om dat weer te kunnen.
Lieve Susan, hartstikke bedankt! Je hebt me laten groeien en bloeien!"