Stress is ontsteking
Stress kan goed zijn.
Ontstekingen kunnen goed zijn.
Als ze maar allebei niet te lang duren.
Kortdurende stress en kortdurende ontstekingsreacties heb je nodig om actief te zijn en te overleven.
Maar duurt een stressreactie te lang, dan kunnen er als gevolg ongewenste ontstekingen in je lichaam ontstaan.
In dit artikel vertel ik je hoe dit zit.
Het lange termijn stresshormoon cortisol
De problemen voor je lijf ontstaan als je in een stresssituatie blijft zitten die niet afgerond wordt. Denk aan een baan of relatie die niet (meer) bij je past, drukke pubers, mantelzorgen, ziekte, werkeloosheid, verhuizen of verbouwen.
Maar ook een te hoge blootstelling aan gifstoffen, medicatie of een laag zelfbeeld zijn langdurige stress voor je lichaam.
In dit soort situaties blijft je stresshormoon cortisol hoog. En dat is onwenselijk. Ons lichaam is hier niet voor gemaakt.
Als je cortisol langdurig te hoog blijft - en dat kan jaren het geval zijn - dan komt er een punt dat je cellen niet meer goed op de hoge cortisol spiegel reageren en hier "doof" voor worden.
Als dit te lang aanhoudt ontstaat er een algehele hormonale verstoring en zal je lichaam niet meer genoeg cortisol aanmaken: hallo burn-out...
Cortisol speelt een rol in het remmen van het immuunsysteem in de ontstekingsactiviteit. Verstoorde cortisolspiegels zorgen ervoor dat deze activiteit ook niet meer goed verloopt. Na verloop van tijd ontstaan er dan in het lichaam laaggradige ontstekingen. Een soort brandhaarden. Hier voel je vaak niets van, maar ze uiten zich wel in vermoeidheid, pijn in spieren en gewrichten, wazig in het hoofd zijn, versnelde veroudering, moeite met afvallen en constante trek in zoet.
Laag-gradige ontstekingen voel je vaak niet als pijn. Maar ze zorgen wel voor vermoeidheid of "watten" in het hoofd.
Wat kun je zelf doen?
- eet regelmatig vis. 2 - 3 keer per week, waarvan minimaal 1 keer vette vis, zoals makreel, zalm, forel, haring. Hierin zitten ontstekingsremmende omega 3 vetzuren.
- beweeg voldoende: minimaal 30 minuten per dag. Het liefst buiten.
- vermijd zo veel mogelijk toxische stoffen. Denk aan geurkaarsen of geurverfrissers in huis, deodorant, haarlak, cosmetica. Rook niet.
- laat je controleren op voedselovergevoeligheden. Dit kan met een EMBtest. Voedselovergevoeligheden houden laaggradige ontstekingen in de hand, omdat deze constant het immuunsysteem triggeren. Als je weet welke voeding dit voor jou is, dan krijg je meer rust in je systeem.
- controleer je vitamine D spiegel. Vooral nu in de winter heel belangrijk. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het immuunsysteem. Vanuit de orthomoleculaire therapie is een spiegel vanaf 80 nmol/l wenselijk.
- eet zo gezond mogelijk. Dit betekent voeding met een hoge voedingswaarde. Die je niet alleen maar vult, maar ook écht voedt.
- en natuurlijk als belangrijkste: stress beperken! Breng voor jezelf in kaart waar jouw grootste stressor zit en kijk of je hier iets aan kunt veranderen.
Ik gebruik altijd het volgende voorbeeld: je kunt wel supplementen gaan nemen en allerlei interventies doen. Maar het niet aanpakken van je stress is hetzelfde als onder de douche blijven staan en jezelf proberen af te drogen.
Dat zal niet werken...
Breng in 6 weken je stresshormonen in balans met het Cortisol Balansplan:
Jouw starterkit naar rust
Binnen 6 weken je stresshormonen in balans.
Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl en heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het behandelen van de lichamelijke kant van burn-outklachten.
Dit doe ik met bloedonderzoek.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg en online.
Volg Susan op Instagram
In hoeverre ben jij jezelf aan het overbelasten? Doe de test!
En voorkom dat je opgebrand raakt