Klachten door voeding

Je kent wellicht het verschijnsel dat iemand na het eten van bijvoorbeeld een appel direct een dikke lip krijgt, of na het eten van één pinda in een anafylactische shock kan  raken. Dit is een voorbeeld van de klassieke voedingsallergie, type 1 (IgE).

Maar weet je ook dat je je pas uren of dagen nadat je iets gegeten hebt ziek kunt gaan voelen door een voedingsmiddel waar je niet tegen kunt? Dit is een zogenoemde type III voedingsallergie (IgG), ook omschreven als voedselovergevoeligheid (niet te verwarren met een voedselintolerantie).

Darmgezondheid2_500x500

Waarom reageert je lichaam op deze manier?

Een IgG reactie is een vertraagde immuunrespons.
Je lichaam produceert dan anti-lichamen tegen bepaalde eiwitten uit de voeding.
Dit kan komen doordat de darmwand door o.a. langdurige stress, medicatie, overmatig alcoholgebruik en infecties een verhoogde doorlaatbaarheid krijgt.
Dat wil zeggen dat er te grote, onverteerde voedingsstoffen tussen de darmwandcellen doorglippen, direct de bloedbaan in. En hier reageert het lichaam dan op door het produceren van ontstekingsstoffen.

Je kunt je dus voorstellen als jouw darmwand een verhoogde doorlaatbaarheid heeft door bovengenoemde factoren en je bepaalde voeding te vaak en/of in te grote hoeveelheden eet, je hiermee problemen kunt krijgen. Je kunt dan op voeding gaan reageren, waar je normaal gezien geen last van zou hebben.

Als dit proces te lang aanhoudt, kan een IgG reactie zelfs overgaan in een IgE reactie. Dit betekent dat je dus uiteindelijk een klassieke voedselallergie  voor bepaalde voeding kan ontwikkelen, door een combinatie van ”darmwanddoorlaatbaarheid-verhogende factoren” en een te veel en te vaak eten van een bepaald voedingsmiddel.

Hoe het komt dat klachten ontstaan

Even terug naar de voedselovergevoeligheidsreactie, de IgG reactie:
Krijg je een immuunreactie doordat er onverteerde eiwitten de bloedbaan inkomen, dan stuurt je lichaam hier macrofagen op af. Letterlijk betekent dit “grote eters", die de onverteerde voedingsstof "opeten" en de rest ervan via het lymfesysteem uitscheiden. Deze onverteerde stoffen, de zogenoemde immuuncomplexen, zijn te groot om door het lymfesysteem uitgescheiden te worden en worden daardoor tijdelijk "geparkeerd" totdat ze wel uitgescheiden kunnen worden.

 

De plek in het lichaam waar het immuuncomplex tijdelijk opgeslagen wordt, bepaalt welke aandoening je gaat ontwikkelen. Dit kan variëren van migraine, PDS, uiteenlopende huidklachten, vermoeidheid, “watten in het hoofd” en diverse andere aandoeningen.

 

Ik hoop dat je door deze uitleg begrijpt dat je dus constant je lichaam aan het overbelasten bent door het eten van voeding die niet bij je past. Je lokt steeds een ongewenste immuunrespons uit. Dit is op de lange termijn uitputtend voor je immuunsysteem en zorgt er ook voor dat andere (laaggradige) ontstekingen in het lichaam niet goed aangepakt kunnen worden. Door het (tijdelijk) weglaten van deze voedingsmiddelen en het eten van voeding die voor jou opbouwend en ondersteunend is, kunnen veel klachten verholpen worden.

Wat kun je nu doen om te controleren of je op bepaalde voedingsmiddelen reageert?

Met een voedselovergevoeligheid test kun je precies meten op welke losse voedingsmiddelen je een verhoogde reactie laat zien.

Met de uitslag van deze test zie je direct welke voedingsmiddelen wel en niet bij jou passen.

Dit is een goed voorbeeld van hoe persoonlijk voeding is!

Ik wil meer informatie over de test

Wie ben ik?

Mijn naam is Susan Gerl. Ik heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het in kaart brengen van de lichamelijke OORZAAK van stress- en burn-outklachten.
Ik kijk naar wat je lichaam nodig heeft om  optimaal te functioneren en te herstellen.

Zelf heb ik in het verleden jarenlang mijn spanningsklachten genegeerd, wat resulteerde in een fikse burn-out. Daar wil ik jou graag voor behoeden. Daarom adviseer ik deze test, omdat je hierdoor meteen weet met welke voedingsaanpassingen je rust in je lichaam krijgt.

Meten = weten! En dat ga ik voor jou doen.

Profielfoto_socials2_Susan