Eet dit bij angst en stress

Als je angstgevoelens ervaart, dan kun je naast lachen, liefde en ontspanning, ook met voeding eraan bijdragen dat je je angst de baas wordt.

Maak je darmbewoners blij met resistent zetmeel
Resistent zetmeel is een type zetmeel dat in de categorie van voedingsvezels valt. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel spelen ze een belangrijke rol in de dikke darm, omdat ze een belangrijke voedingsbron voor de goede darmbacteriën zijn.

Bij de omzetting (fermentatie) van resistent zetmeel ontstaan onder andere korte keten vetzuren (KKV).
KKV dragen bij aan een goed functioneren van de darm en onderhouden het darmslijmvlies. Een intact darmslijmvlies is erg belangrijk voor je immuniteit en speelt een belangrijke rol bij voedselovergevoeligheden.

Ook zorgt de productie van KKV voor een lagere pH waarde in je darmen, wat gunstig is voor de groei van goede bacteriën.

Zoals al gezegd levert resistent zetmeel geen energie aan het lichaam, dus deze voedingsvezels worden niet omgezet in glucose, maar wel in het korte ketenvetzuur butyraat, ook bekend als boterzuur. Boterzuur stimuleert o.a. de groei en hechting van diverse goede darmbacteriën zoals bacteroïden, lactobacillen en bifidobacteriën.
Je kunt de opname van boterzuur verhogen door seleniumrijke voeding te eten, zoals (para)noten, eieren (dooier), vis, zilvervliesrijst.

Resistent zetmeel komt van nature voor in onrijpe bananen, granen, zaden en peulvruchten. Maar ook in gekookte en daarna afgekoelde rijst, pasta en (zoete) aardappels. Het is heel belangrijk dat je het product na het koken af laat koelen, want hierdoor wordt een deel van het zetmeel omgezet naar resistent zetmeel. Met name zoete aardappels zijn een goede bron van resistent zetmeel.

Klik hier voor een recept van een (zoete) aardappel salade.

Wat maakt resistent zetmeel nu zo waardevol voor onze darmen, immuunsysteem en (psychische) gezondheid?
Resistent zetmeel verhoogt de diversiteit van goede bacteriën in je darmen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter opgenomen worden en wordt je immuunsysteem versterkt, aangezien ruim 80% van je immuunsysteem zich in de darmen bevindt.
De darmen hebben bovendien een nauw verband met de hersenen. Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd.
Er vindt continu signaaloverdracht plaats tussen de darmen en de hersenen en andersom.

Een goede en gezonde darmflora is dan ook erg belangrijk voor je gemoedstoestand.
Bijna alle serotonine (je “happy”-hormoon) wordt in de darmen aangemaakt. Helaas kan de serotonine aanmaak verstoord worden door ontstekingen en/of een verstoorde darmflora. Dus je ziet hoe belangrijk een goede darmgezondheid is!

Als je dit interessant vond en meer wilt weten over gezonde voeding, dan kan ik je van harte mijn online cursus "Eet jezelf energiek en gezond" aanraden.

 

FitbyNature_EJEEG_jan23_1

Online cursus 'Eet jezelf energiek en gezond'.

Deze cursus helpt jou binnen 10 weken van je snaaibuien af.
Door middel van voeding geef je jouw lichaam het seintje 'rust'. Dit is ook nodig om af te kunnen vallen. Want de uitspraak "minder eten, meer bewegen" klopt vaak gewoon niet. En al helemaal niet als je je al langer tijd gestrest of opgebrand voelt.
Jouw lichaam heeft dan een specifieke aanpak nodig. Welke dat is leer je in deze cursus.

Reageren op deze tip? Dat kan hier

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl en heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het behandelen van de lichamelijke kant van burn-outklachten.
Dit doe ik met bloedonderzoek.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg en online.

Volg Susan op Instagram

In hoeverre ben jij jezelf aan het overbelasten? Doe de test!

En voorkom dat je opgebrand raakt

BO_voorkomen

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter