Een jodiumtekort komt vaker voor dan je denkt

Untitled_Artwork 3
Jodium is een belangrijk mineraal uit onze voeding. Het is o.a. van belang bij de vorming van schildklierhormonen. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename, maar ook concentratieproblemen, kouwelijkheid en haaruitval.

Oorzaken jodiumtekort
Onlangs verscheen er een onderzoek (1) waaruit bleek dat veganisten vaak een jodiumtekort hebben.
Dit is niet verwonderlijk als je weet dat vis, schaal- en schelpdieren een belangrijke bron van jodium zijn.
Maar waar veel mensen tegenwoordig niet bij stil staan is het feit dat er steeds minder brood gegeten wordt. Het minderen van brood heeft vele gezondheidsvoordelen, maar kent ook een paar nadelen.
Één daarvan is een eventueel jodiumtekort. Veel bakkers gebruiken zogenoemd bakkerszout. Dit is zout waar jodium aan toegevoegd is. Echter, bakkers zijn niet verplicht om dit te gebruiken, waardoor het dus kan dat je brood eet waar geen bakkerszout aan is toegevoegd. Ook bevatten de meeste biologische broden geen gejodeerd zout. Bovendien bakken veel mensen thuis hun eigen brood, waarbij ook geen gejodeerd zout gebruikt wordt.

Jodium inname bekijken
Het kan dus verstandig zijn om eens goed naar je voedingspatroon te kijken, in combinatie met eventuele klachten die je hebt. Daarnaast verlaagt roken ook de jodiumopname.
Zeevis, schaal- en schelpdieren, zeekraal en zeewier zijn goede bronnen van jodium. Ook brood dat met gejodeerd zout gebakken is een een bron van jodium, maar daar wil ik als kanttekening bij zetten dat de meeste supermarktbroden, ook al zijn ze donker van kleur, gemaakt zijn van tarwebloem. Dit zijn lege koolhydraten die voor enorme bloedsuikerpieken zorgen. Dus even goed het etiket lezen of de term "volkoren" gebruikt wordt. Dit is voor brood een beschermde term. Ook zijn veel mensen tegenwoordig overgevoelig voor gluten, met name die uit tarwe, waardoor het ook raadzaam kan zijn minder brood te eten.

Meten = weten!
Als je vermoedt dat je een jodiumtekort hebt is het verstandig om dit te laten meten, want op eigen houtje gaan experimenteren kan averechts werken, omdat je schildklier een zeer gevoelig orgaan is, waarvan je ook niet wilt dat dit te snel gaat werken. Ik hoor wel eens van mensen dat ze op eigen houtje kelp gaan slikken om zo hun stofwisseling te versnellen en daarmee af te vallen. Ik leg het dan altijd als volgt uit: je vraagt aan je schildklier om een marathon te gaan rennen terwijl ie een been in het gips heeft 😉 Niet doen dus!
Neem contact met me op als je je jodiumstatus wilt weten. Dit kan eenvoudig met een urinetest bepaald worden.

 

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Je kunt je lichamelijke en geestelijke gezondheid enorm verbeteren door het beperken van gluten en zuivel in je voedingspatroon. In het E-book “Gluten- en zuivelvrij maakt blij!” vertel ik je alles hierover. 

Masterclass Reken af met stress

Masterclass Reken af met stress

Klaar met jouw stressklachten?
Loop je al te lang op je tenen?
Tijd om daarmee te stoppen en weer te genieten van je leven!

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? En de oorzaak van je klachten aangepakt hebben, zodat jij weer minder stress en meer energie hebt? Dat kan!

Susan Gerl

Susan Gerl

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan

Heart gut

Nieuw!

Workshop Minder stress met gezonde darmen

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter