Waarom koffie en stress geen goede combinatie is

FitbyNature_koffie-1024x1024

Ben jij een koffie drinker?
Ik hou wel van een kopje koffie op z'n tijd.

Als je meer dan 3-4 kopjes per dag drinkt of koffie nodig hebt om wakker te worden, wil ik je vragen om vooral door te lezen.
Want als je niet zonder je bakkie troost kunt, dan is het misschien goed om je stress niveau -bewust en onbewust- eens onder de loep te nemen.

Als je koffie drinkt worden je bijnieren gestimuleerd tot de aanmaak van adrenaline en cortisol.
Dit zijn twee stresshormonen die ervoor zorgen dat we adequaat op stress kunnen reageren. Dat kan acute stress zijn, maar ook langdurige stress of stress in de vorm van deadlines, in de file staan, enz.

Koffie drinken bootst in principe dus een stressreactie na.

De stresshormonen die vrijkomen zorgen ervoor dat we kunnen reageren op die stress door ons schrap te zetten en te vechten of vluchten. Hiervoor gaat meer bloed naar de spieren en worden suikers vrijgemaakt uit de spieren.
Dat betekent dus dat, zodra je koffie drinkt én stress hebt (of allebei) er constant suikers vrij gemaakt worden in je systeem. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel waardoor je in verloop van tijd in gewicht kan toenemen en gezondheidsklachten kunt krijgen.
Je krijgt wel even een energieboost. Maar dit is 'nep' energie, zoals je hebt kunnen lezen.

Let op: je hoort me niet zeggen dat koffie "slecht" is. Sommige mensen doen het heel goed op 1-2 kopjes per dag. Koffie maakt je alert, bevat anti-oxidanten en biedt meerdere gezondheidsvoordelen.
Maar als je veel stress hebt of herstellende bent van een burn-out, dan zou ik je zeker afraden om koffie te drinken, omdat je bijnieren het immers al zwaar genoeg hebben en nu vooral gebaat zijn bij rust.

Koffie vervanger
Ik neem vaak 'nep'koffie als vervanger van de smaak: deze is op basis van cichoreiwortel.
Deze koffievervanger bevat geen cafeïne, maar wel inuline. Dit is een oplosbare vezel waar je darmen blij van worden. Win-win dus!
Als je minder koffie wilt drinken of er helemaal mee wilt stoppen, bouw dit dan geleidelijk af. Je lichaam moet hier aan wennen. Je kunt een tijdje half koffie, half cichorei doen bijvoorbeeld en dit dan zodanig afbouwen totdat je aan de cichorei koffie gewend bent.

Wil je graag ondersteuning bij het omgaan met je stressklachten?
Kijk dan eens of mijn online masterclass "Reken af met stress" iets voor je is.

 

Reageren op deze tip? Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

slaap-stress

Klaar met jouw opgejaagde gevoel?
In 6 stappen naar innerlijke rust

Dit programma is speciaal voor hardwerkende vrouwen.
Het helpt je om binnen 6 weken van jouw opgejaagde gevoel af te komen, als je elke week 2 keer een kwartier hiervoor vrij maakt. Door bewust deze tijd in te plannen en de ermee aan de slag te gaan, ga je van weten naar doen. En dat geeft resultaat.

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter