Groentebouillon zelf maken
Er kan geen bouillonblokje op tegen zelf getrokken bouillon!
Groentebouillon is bijzonder snel en makkelijk te maken. Het enige dat misschien even wennen is als je dit nog nooit gedaan hebt, zijn een paar “exotische” ingrediënten. Die schaf je eenmalig aan en zo kun je heel vaak een nieuw pannetje bouillon maken.
De kombu in dit recept fungeert als vegetarisch vleesbot en de shiitakes als hartige smaakmakers.
Tamari is een gefermenteerde sojasaus en wordt ook als hartige smaakmaker gebruikt. In plaats van tamari kun je ook Keltisch zeezout gebruiken.
Je hebt nodig voor de basisbouillon:
1 liter water
stukje kombu van 4-5 cm
1-2 jeneverbessen
1 ui
3 gedroogde shiitakes
stukje foelie
2 laurierblaadjes
Voeg zelf naar smaak wortels, prei, selderij, 1-2 knoflookteentjes, verse kruiden toe.
Bereidingswijze:
Haal de buitenste schillen van de ui en snij in vieren.
Doe alles in de pan met water en laat ruim een half uur (langer mag ook) op een heel laag vuurtje koken.
Zeef de groentebouillon en breng op smaak met Keltisch zeezout en/of tamari.
Wil je een immuunsysteemboostende en darmslijmvliesherstellende bouillon maken? Kijk dan eens naar mijn recept voor bottenbouillon.
Heb je weinig tijd en gebruik je toch liever bouillonblokjes? Let er dan op dat je uitsluitend gistvrije, biologische bouillonblokjes gebruikt.
Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl en heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het behandelen van de lichamelijke kant van burn-outklachten.
Dit doe ik met bloedonderzoek.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg en online.
Volg Susan op Instagram
In hoeverre ben jij jezelf aan het overbelasten? Doe de test!
En voorkom dat je opgebrand raakt