Groentebouillon zelf maken

Untitled_Artwork 3

Er kan geen bouillonblokje op tegen zelf getrokken bouillon!

Groentebouillon is bijzonder snel en makkelijk te maken. Het enige dat misschien even wennen is als je dit nog nooit gedaan hebt, zijn een paar “exotische” ingrediënten. Die schaf je eenmalig aan en zo kun je heel vaak een nieuw pannetje bouillon maken.

De kombu in dit recept fungeert als vegetarisch vleesbot en de shiitakes als hartige smaakmakers.
Tamari is een gefermenteerde sojasaus en wordt ook als hartige smaakmaker gebruikt. In plaats van tamari kun je ook Keltisch zeezout gebruiken.

Je hebt nodig voor de basisbouillon:
1 liter water
stukje kombu van 4-5 cm
1-2 jeneverbessen
1 ui
3 gedroogde shiitakes
stukje foelie
2 laurierblaadjes

Voeg zelf naar smaak wortels, prei, selderij, 1-2 knoflookteentjes, verse kruiden toe.

Bereidingswijze:
Haal de buitenste schillen van de ui en snij in vieren.
Doe alles in de pan met water en laat ruim een half uur (langer mag ook) op een heel laag vuurtje koken.
Zeef de groentebouillon en breng op smaak met Keltisch zeezout en/of tamari.

Wil je een immuunsysteemboostende en darmslijmvliesherstellende bouillon maken? Kijk dan eens naar mijn recept voor bottenbouillon.
Heb je weinig tijd en gebruik je toch liever bouillonblokjes? Let er dan op dat je uitsluitend gistvrije, biologische bouillonblokjes gebruikt.

 

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?