Groentebouillon zelf maken

Untitled_Artwork 3

Er kan geen bouillonblokje op tegen zelf getrokken bouillon!

Groentebouillon is bijzonder snel en makkelijk te maken. Het enige dat misschien even wennen is als je dit nog nooit gedaan hebt, zijn een paar “exotische” ingrediënten. Die schaf je eenmalig aan en zo kun je heel vaak een nieuw pannetje bouillon maken.

De kombu in dit recept fungeert als vegetarisch vleesbot en de shiitakes als hartige smaakmakers.
Tamari is een gefermenteerde sojasaus en wordt ook als hartige smaakmaker gebruikt. In plaats van tamari kun je ook Keltisch zeezout gebruiken.

Je hebt nodig voor de basisbouillon:
1 liter water
stukje kombu van 4-5 cm
1-2 jeneverbessen
1 ui
3 gedroogde shiitakes
stukje foelie
2 laurierblaadjes

Voeg zelf naar smaak wortels, prei, selderij, 1-2 knoflookteentjes, verse kruiden toe.

Bereidingswijze:
Haal de buitenste schillen van de ui en snij in vieren.
Doe alles in de pan met water en laat ruim een half uur (langer mag ook) op een heel laag vuurtje koken.
Zeef de groentebouillon en breng op smaak met Keltisch zeezout en/of tamari.

Wil je een immuunsysteemboostende en darmslijmvliesherstellende bouillon maken? Kijk dan eens naar mijn recept voor bottenbouillon.
Heb je weinig tijd en gebruik je toch liever bouillonblokjes? Let er dan op dat je uitsluitend gistvrije, biologische bouillonblokjes gebruikt.

 

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book “Gluten- en zuivelvrij maakt blij!” ontdek je alles hierover. 

Masterclass Reken af met stress

Masterclass "Reken af met je stress"

Zijn jouw dagen één ratrace en loop je al te lang op je tandvlees? Slaap je slecht en pieker je je suf?
Tijd om daarmee te stoppen en weer te genieten van je leven!

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Met voeding en bloedonderzoek ga je van stress naar rust.
Want meten is weten. Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.
Ik help jou van stress naar rust met voeding en bloedonderzoek. Meten is weten.
Je kunt terecht in mijn praktijk in Nieuwstadt of online via beeldbellen.

Volg Susan op Instagram

Hoe groot is jouw risico op een burn-out?

Online cursus - Eet jezelf energiek en gezond

Je kunt je nog aanmelden tot en met 30 januari.
Klik op de foto:

Waar wil je meer van weten?