Bottenbouillon

Untitled_Artwork 3

Tja, wie had dat ooit gedacht: zo eet je 23 jaar geen vlees en zo ben je sinds twee jaar regelmatig bottenbouillon aan het trekken 😀
Zo zie je maar dat niks hetzelfde blijft en zul je misschien zelf ook merken dat je eigen voedingspatroon in de loop van de jaren veranderd is. Mijn lichaam gaf ruim twee jaar geleden aan vlees (kip) te willen en na dit een half jaar genegeerd te hebben, gaf ik er uiteindelijk toch aan toe. En dat is goed bevallen. Sterker nog: het was nodig. Mijn lichaam vertelde me iets wat het al eerder wist dan ikzelf ;-). Ik ben er later achter gekomen waarom mijn lichaam deze keuze voor mij maakte en ik ben erg blij dat ik ernaar geluisterd heb. “Je lichaam vertelt je alles, maar de kunst is om ernaar te luisteren” vind ik dan ook een erg treffende uitspraak die ik iedereen kan aanraden 🙂

Terug naar de bottenbouillon: enorm versterkend voor je immuunsysteem! Met name in deze tijd van het jaar.
Ik zou bij het maken van bouillon altijd alleen maar biologische botten gebruiken.
Wil je liever geen dierlijke bouillon maken? Kijk dan bij mijn recept van groentebouillon.

Zo maak je de bottenbouillon:

Ingrediënten:
3,2 l water
1 kg biologische rundermergpijpjes of biologisch kippenkarkas
stukje foelie
3 laurierbladeren
1 kleine prei
1 – 2 wortels
2 uien met schil
3 jeneverbessen
2 TL appelazijn

Keltisch zeezout (op het eind pas toevoegen)

Bereidingswijze:
Doe het water in een ruime (soep)pan en verwarm. Borstel de wortels en haal van de uien alleen de vieze uienschillen weg. Hak de prei, de ongeschilde uien en wortels in grove stukken. Voeg alle ingrediënten, behalve het zeezout, aan het water toe. Breng aan de kook. Zodra het water kookt op het allerlaagste vuur ruim 12 uur laten sudderen. Eventueel schuim tussendoor afscheppen. Het vet niet of maar deels afscheppen. Aan het eind van de kooktijd zeezout naar smaak toevoegen en de bouillon via een zeef overgieten in potjes. De bouillon is 4-6 maanden houdbaar in de diepvries en ca. 4- 5 dagen in de koelkast.

Gebruik deze bouillon als basis voor soepen of sauzen. Of drink hem zo (eventueel met wat extra toegevoegd water).

 

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

slaap-stress

Online programma 'Van stress naar rust'.

In 6 stappen rust en ontspanning.
Dit programma helpt je van weten naar ook echt doen.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Binnen 10 weken ga je van een opgejaagd gevoel naar innerlijke rust.
Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Hoe groot is jouw risico op een burn-out?

Doe de belastbaarheidstest

Binnen 2 minuten heb je de uitslag in je inbox.

Waar wil je meer van weten?