Wat maagklachten en stress met elkaar te maken hebben

Untitled_Artwork 3

Heb jij wel eens last van je maag of zuurbranden als je veel stress hebt?

Graag vertel ik je in dit artikel wat het verband is tussen maagklachten en stress.
Helaas worden maagklachten niet altijd passend behandeld via de reguliere gezondheidszorg. Vaak worden namelijk veel te snel te zware maagzuurremmers voorgeschreven.
Afgelopen week was in het nieuws dat bijna 3 miljoen(!) Nederlanders maagzuurremmers voorgeschreven krijgen. Met alle gevolgen van dien.

Te veel of juist te weinig maagzuur?

Het frappante hieraan is sowieso dat mensen vaak geen teveel, maar juist een tekort aan maagzuur hebben.
Het hormoon gastrine stimuleert de maagzuurproductie.
Helaas wordt dit hormoon onvoldoende vrijgemaakt als je veel stress ervaart.
Dit kan zowel geestelijke, als ook lichamelijke stress – door bijvoorbeeld allergieën – zijn.

Je maagzuurproductie gaat dus omlaag bij chronische stress

Als je dan gaat eten gebeurt het volgende: je eten wordt niet goed genoeg verteerd en blijft te lang in je maag, waardoor het gaat gisten. Daardoor krijg je zure oprispingen. Deze worden vaak geassocieerd met een teveel aan maagzuur, terwijl het tegenovergestelde het geval is.
Kun je je voorstellen wat er dan gebeurt als je dan ook nog eens maagzuurremmers gaat nemen…?

Bovendien gaat je lichaam in een stress situatie niet rustig verteren.
Overleven gaat voor.
De “vecht-vlucht” reactie zorgt ervoor dat het bloed, dat normaal voor de spijsvertering gebruikt wordt, naar je spieren gaat, om te vechten of vluchten. Er zal dan ook een mindere opname van voedingsstoffen zijn, waaronder het anti-stress mineraal magnesium.

B12 tekort door maagzuurremmers (1)
In de maag zit een stof die “intrinsic factor” heet. Deze zorgt ervoor dat vitamine B12 in de dunne darm opgenomen kan worden. Minder maagzuur zorgt ervoor dat er minder B12 opgenomen kan worden. Dit is een ernstige zaak, omdat een B12 tekort blijvende neurologische schade kan veroorzaken.
Ook voor je energieniveau is een B12 tekort funest, omdat het voor de vorming van rode bloedcellen zorgt die zuurstof transporteren.
Een B12 tekort kan op termijn ook een foliumzuur tekort in de hand werken, omdat deze twee vitamines eigenlijk “broertje en zusje” van elkaar zijn.
Sowieso werken alle B vitamines met elkaar samen.

Het probleem met een B12 tekort is dat je er de eerste tijd niets van zult merken, omdat je lichaam een voorraad aanlegt in de lever. Hier kun je zo’n 3 tot 5 jaar mee doen. Heb je een tekort, dan weet je dat je al jaren je voorraden leeg getrokken hebt.

Overige problemen door te weinig maagzuur
Als je minder maagzuur aanmaakt door langdurige stress en/of het gebruik van maagzuurremmers, dan kunnen verderop in het spijsverteringskanaal klachten ontstaan.
Het zuur in de maag zorgt er namelijk voor dat de voedselbrij al goed voorverteerd wordt, met name de eiwitten.
Ook doodt het zuur ongewenste ziekteverwekkers en micro-organismen die met een maaltijd binnenkomen.
Dit gebeurt onvoldoende bij te weinig maagzuur, waardoor darmklachten kunnen ontstaan.

Wat te doen bij maagzuurklachten
Vaak lees je op internet adviezen om natriumbicarbonaat (baking soda) appelazijn of citroensap te nemen en te kijken hoe je daarop reageert. Dat kan als diagnostisch middel, bij lichte klachten, bij sommige mensen werken.

Heb je langdurige klachten dan zou ik je altijd adviseren om een orthomoleculair arts/ therapeut te raadplegen. Vaak kan er met een eenvoudige Betaïne HCL test vastgesteld worden of je te veel of te weinig maagzuur hebt. Doe deze test overigens altijd onder deskundige begeleiding en nooit in combinatie met maagzuurremmers.
Bij langdurige maagklachten is het ook raadzaam om je via een (orthomoleculair) arts op de Helicobacter pylori bacterie te laten testen.

Snel toe te passen tips
Helemaal aan het begin van deze mail vertelde ik je dat veel stress ten koste gaat van de aanmaak van maagzuur, dus tip nummer 1: RUST (zie je hoe belangrijk vitamine R nu weer is? 😉 )
Rust voor en tijdens de maaltijd wordt naar mijn mening echt onderschat.
Kijk eens hoe jij eet: Gaat dat gehaast, misschien voor de laptop of TV?
Heb je zware of lastige gesprekken aan tafel?
Dus ga bij je volgende maaltijd rustig zitten.
Adem een paar keer diep in en uit.
Kijk goed naar wat er op je bord ligt en bedenk wat dit eten voor je lichaam en geest zal doen.
Ben dankbaar voor het voedsel dat op je bord ligt.
Sta eens stil bij hoe jouw voedsel eigenlijk tot stand is gekomen en de weg die het afgelegd heeft voordat het op jouw bord lag.
Zie voeding niet als iets vanzelfsprekends. Maar iets waar veel groei en energie voor nodig is geweest. Iets wat nodig is om jou te voeden en daarmee in leven te houden.

Tip 2: Kauw goed
De voorvertering van koolhydraten begint al in je mond.
Als je tijd en rust neemt om goed te kauwen help je hiermee je maag al in de eerste stap van het verteringsproces.

Tip 3: Beperk omega 6 vetzuren uit plantaardige oliën
We eten met een gangbaar Westers voedingspatroon in verhouding veel te veel ontstekingsbevorderende omega 6 (linolzuur) vetzuren ten opzichte van de ontstekingsremmende omega 3 vetzuren.
Deze ontstekingsbevorderende stoffen remmen indirect ook weer de aanmaak van maagzuur.

Dus kijk eens hoeveel bewerkte voeding je op een dag eet.
Hoe natuurlijker je voeding, hoe beter.
Vermijd dus koekjes, gebakjes, margarine, kant-en klaar maaltijden en zakjes en pakjes.

Reageren op deze tip? Leuk! Dat kan hier

Kun je hulp gebruiken bij het verminderen van je stress?

Volg dan op je eigen tempo de online training "Reken af met stress"

Masterclass Reken af met stress

Masterclass "Reken af met je stress"

Zijn jouw dagen één ratrace en loop je al te lang op je tandvlees? Slaap je slecht en pieker je je suf?
Tijd om daarmee te stoppen en weer te genieten van je leven!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.
Ik help jou met het oplossen van je lichamelijke  stress- en burn-outklachten.
Door middel van bloedonderzoek en voeding ga je van stress naar rust.
Je kunt terecht in mijn praktijk in Nieuwstadt of online via beeldbellen.

Volg Susan op Instagram

Hoe groot is jouw risico op een burn-out?

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter