Waarom je bij stress beter geen gluten en zuivel kunt eten.

bread milk-2496500_640

Heb je wel eens sporters horen praten over de zogenoemde "runner's high"?

Dit is het euforische gevoel dat je na een tijdje sporten of hardlopen krijgt. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het gelukshormoon endorfine. Endorfine is o.a. een belangrijke stressremmer van binnenuit.
(Endo- betekent "binnenin").

Vandaar dat bewegen van cruciaal belang is bij stressreductie. Het is belangrijk dat je niet te intensief of te lang sport als je veel stress ervaart, want dan werkt het juist weer averechts. Wandelen, liefst in de bossen, en rustig fietsen zijn al prima.

Helaas heeft ons endorfinesysteem het tegenwoordig erg zwaar te verduren door onze leefstijl en omgeving: we zitten te lang, krijgen dagelijks bijzonder veel prikkels te verwerken en eten voeding die exorfinen bevat.
Exorfinen ("exo- betekent "van buitenaf") zijn morfine-achtige stoffen uit gluten, zuivel en soja die je een kortstondig geluksgevoel geven.
Als iemand tegen mij zegt dat hij verslaafd is aan brood met kaas en dit absoluut niet kan laten staan, dan weet ik al genoeg 😉

Ook alle zaken die je overmatig doet om je goed te voelen, zijn een aanslag op je endorfine systeem, omdat dit door overstimulatie uitgeput wordt.
Denk aan te veel alcohol en suiker, troostvoeding,  gamen, schermtijd, stress, cannabis, enz.

Exorfinen in voeding
Exorfinen zijn dus zoals gezegd morfine-achtige stoffen uit zuivel, soja, spinazie en gluten-bevattende granen zoals rogge, tarwe, gerst, kamut (tarwe-variëteit) en spelt. Veel mensen kunnen deze exorfinen niet goed afbreken, waardoor ze gaan stapelen.
Hierdoor vermindert de gevoeligheid van je endorfine systeem, waardoor je slechter met stress om kunt gaan en minder beloning ervaart.

Je voelt je na het eten van deze middelen even goed (denk aan die pizza of het broodje met kaas) om daarna in een dip te belanden, waardoor je weer naar dit soort voedingsmiddelen snakt. De cirkel is dan rond.

Wat kun je doen?
Je kunt je endorfine systeem weer gevoeliger maken door stress te beperken, dagelijks buiten te bewegen en zuivel, soja en gluten zo veel mogelijk te vermijden.
Neem bijvoorbeeld kleine porties glutenvrije granen zoals quinoa, haver, gierst of zilvervliesrijst.
Haal je calcium uit groene bladgroente, tahin (sesampasta), noten en zaden.
Vervang zuivel door plantaardige alternatieven en vul je eiwitten aan met ei, vis, vlees, noten, zaden, pitten en peulvruchten.

Vervang gluten en zuivel op een verantwoorde manier. In dit E-book lees je hoe:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter