Waarom je bij stress beter geen gluten en zuivel kunt eten.

Heb je wel eens sporters horen praten over de zogenoemde "runner's high"?
Dit is het euforische gevoel dat je na een tijdje sporten of hardlopen krijgt. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het gelukshormoon endorfine. Endorfine is o.a. een belangrijke stressremmer van binnenuit.
(Endo- betekent "binnenin").
Vandaar dat bewegen van cruciaal belang is bij stressreductie. Het is belangrijk dat je niet te intensief of te lang sport als je veel stress ervaart, want dan werkt het juist weer averechts. Wandelen, liefst in de bossen, en rustig fietsen zijn al prima.
Helaas heeft ons endorfinesysteem het tegenwoordig erg zwaar te verduren door onze leefstijl en omgeving: we zitten te lang, krijgen dagelijks bijzonder veel prikkels te verwerken en eten voeding die exorfinen bevat.
Exorfinen ("exo- betekent "van buitenaf") zijn morfine-achtige stoffen uit gluten, zuivel en soja die je een kortstondig geluksgevoel geven.
Als iemand tegen mij zegt dat hij verslaafd is aan brood met kaas en dit absoluut niet kan laten staan, dan weet ik al genoeg 😉
Ook alle zaken die je overmatig doet om je goed te voelen, zijn een aanslag op je endorfine systeem, omdat dit door overstimulatie uitgeput wordt.
Denk aan te veel alcohol en suiker, troostvoeding, gamen, schermtijd, stress, cannabis, enz.
Exorfinen in voeding
Exorfinen zijn dus zoals gezegd morfine-achtige stoffen uit zuivel, soja, spinazie en gluten-bevattende granen zoals rogge, tarwe, gerst, kamut (tarwe-variëteit) en spelt. Veel mensen kunnen deze exorfinen niet goed afbreken, waardoor ze gaan stapelen.
Hierdoor vermindert de gevoeligheid van je endorfine systeem, waardoor je slechter met stress om kunt gaan en minder beloning ervaart.
Je voelt je na het eten van deze middelen even goed (denk aan die pizza of het broodje met kaas) om daarna in een dip te belanden, waardoor je weer naar dit soort voedingsmiddelen snakt. De cirkel is dan rond.
Wat kun je doen?
Je kunt je endorfine systeem weer gevoeliger maken door stress te beperken, dagelijks buiten te bewegen en zuivel, soja en gluten zo veel mogelijk te vermijden.
Neem bijvoorbeeld kleine porties glutenvrije granen zoals quinoa, haver, gierst of zilvervliesrijst.
Haal je calcium uit groene bladgroente, tahin (sesampasta), noten en zaden.
Vervang zuivel door plantaardige alternatieven en vul je eiwitten aan met ei, vis, vlees, noten, zaden, pitten en peulvruchten.
Vervang gluten en zuivel op een verantwoorde manier. In dit E-book lees je hoe:

E-book
Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book “Gluten- en zuivelvrij maakt blij!” ontdek je alles hierover.
Weten op welke voeding jij niet goed reageert? Laat dit testen tijdens het Stress Weg traject.

Stress Weg traject
Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Met voeding en bloedonderzoek ga je van stress naar rust.
Want meten is weten. Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl.
Ik help jou als drukke zzp’er van stress naar rust. Door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen weet je precies wat prioriteit heeft.
Zo kun je relaxed blijven ondernemen en voorkom je uitval. Iets wat voor jou als zelfstandig ondernemer meer risico met zich meebrengt dan wanneer je in loondienst werkt.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.
Volg Susan op Instagram
Hoe groot is jouw risico op een burn-out?
Online programma - Van stress naar rust
Met 1 tot 2 keer per week tussen de 5 en 10 minuten voor jezelf maken vrij te maken, kun je binnen 4 weken al megaresultaat behalen.
De aanpassingen zijn makkelijk toe te passen in je dagelijkse bezigheden.
Klik op de foto voor toegang tot het programma: