Aan het Europees biologisch keurmerk kun je zien dat een product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Tevens bevatten deze producten een Skal code. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht en daar zit vaak het probleem: bij budgetwinkels werden massaal superfoods onder de term 100% biologisch maar ZONDER keurmerk verkocht. Ik zag deze potjes onlangs en vertrouwde het al niet (vanwege het ontbreken van het keurmerk én de prijs).
Een tijd geleden werd bij RADAR gesproken over niet-biologische quinoa (die wel als zodanig verkocht werd) die behoorlijke hoeveelheden gifstoffen bevatte en onlangs bleek dat veel mensen onwel waren geworden na het eten van (nep-biologische) goji bessen uit China die massaal bespoten waren met zwaar giftige bestrijdingsmiddelen.
Als je dus zeker wilt weten dat je een betrouwbaar biologisch product hebt let er dan op dat er het Europees biologisch keurmerk (groen met het blaadje en sterren) én een Skal code opstaat. Helaas werden bij sommige producten met logo ook reststoffen van bestrijdingsmiddelen gevonden volgens de RADAR uitzending. Volgens Margreet van Brakel (directeur Skal biocontrole) zou dit door contaminatie met bijvoorbeeld oppervlaktewater kunnen zijn gekomen en wordt in de biologische sector als norm 0,01 mgr per kg aangehouden wat betreft chemische bestrijdingsmiddelen. Wat bij 100 miljoen quinoa zaadjes op 1 zaadje neerkomt.
Door de enorme hype die rond quinoa ontstaan is kan niet meer voldaan worden aan de wereldwijde vraag waardoor de productie aantallen helaas ook op andere manieren gehaald worden. Ditzelfde geldt voor de hype rondom spelt, superfoods en andere producten die op dit moment ‘hot’ zijn. Staar je aub niet blind op deze hypes.
Wil je iets goeds voor je gezondheid doen eet dan zo puur, onbewerkt en vers mogelijk.
Koop je groente en fruit zoveel mogelijk van het seizoen en lokaal. Probeer verder zo veel mogelijk te variëren met voedingsmiddelen, want elk voedingsmiddel, biologisch of niet, bevat zowel goede als minder goede stoffen en door veel variatie in je voedingspatroon aan te brengen kun je optimaal gebruik maken van de goede voedingsstoffen.
Bekijk de uitzending hier: http://www.trosradar.nl/uitzending/vorige-uitzending/aflevering/19-05-2014/de-quinoa-hype/