Een nieuw onderzoek van University College London toont aan dat hoe meer groente en fruit mensen eten hoe lager de kans op kanker, hart-en vaatziekten is en dat het overlijdensrisico drastisch beperkt wordt. Dit onderzoek toont ook aan dat groenten hogere gezondheidsvoordelen dan fruit bevatten. Als richtlijn worden 7 porties groente en fruit per dag aanbevolen waarbij de nadruk op de groente zou moeten liggen.
Ik kan me hier heel goed in vinden en vind de gangbare richtlijn van 2 stuks fruit en 2 ons groente van het Voedingscentrum dan ook absoluut niet toereikend.
Probeer tussen de 300-400 gram groente en minimaal 2-3 keer fruit per dag te eten als je waarde hecht aan een gezond, fit en vitaal lijf.
Dit kan misschien als een behoorlijke hoeveelheid klinken maar als je je dag al bijvoorbeeld met een groene smoothie begint (probeer 3/4 groente, 1/4 fruit aan te houden) zit je met gemak al op 2-3 porties, doe fruit in je havermout- of kwarkontbijt, of wat plakjes komkommer of tomaat op je (zuurdesem)boterham, eet een maaltijdsalade, groente omelet of zelfgemaakte groentesoep als lunch, een appel, peer of banaan als tussendoortje, gestoomde groente bij het avondeten en eventueel ’s avonds nog wat fruit of snackgroente (reepjes wortel, koolrabi, radijsjes).
Hier kun je het originele artikel lezen.
“7 a day keeps the reaper at bay” 🙂