Bosbaden tegen stress

Untitled_Artwork 3

Ik weet niet hoe jij dit ervaart, maar als ik in de natuur loop dan gebeurt er iets met me. En met name als ik in het bos wandel. Vooral nu in de herfst met de prachtige kleuren, het ruisen van de bladeren, het piepen en kraken van de takken, het fluiten van de vogels en de kruidige bosgeuren.
Over met name die geuren wil ik het in dit artikel hebben, want ook geuren zijn naar mijn mening voeding.
Zij het niet in letterlijke zin.

nature3

Fytonciden

Bomen, en met name naaldbomen, scheiden etherische oliën uit, zogenaamde fytonciden. Dit zijn vluchtige verbindingen die door bijna alle planten uitgescheiden worden, maar in verschillende hoeveelheden. Elke plant heeft zijn eigen specifieke fytonciden.

Fytonciden hebben een onderdrukkend effect op levende organismen met een microscopische structuur. De bomen scheiden deze stoffen uit om zichzelf tegen virussen, bacteriën en schimmels te beschermen. Maar als wij deze stoffen inademen, werken ze voor ons beschermend.
Fytonciden werken onder meer als een natuurlijk antibioticum.
In de jaren 50 toonde de Russische bioloog Boris Tokin aan dat naaldbomen hun omgeving desinfecteren. In de omgeving van jonge dennen was de lucht zo goed als kiemvrij door de fytonciden.
Diverse studies hebben aangetoond dat wandelen in de bossen het immuunsysteem versterkt, door de zogenoemde Natural Killer Cells te verhogen (1) en de stresshormonen cortisol en adrenaline te verlagen.
Bovendien heeft wandelen door de bossen een reinigend effect op de longen door het hoge zuurstofgehalte dat er door de bomen is.

Bosbaden

Graag nodig ik je uit om de komende tijd te gaan bosbaden en eens extra te kijken en te ruiken 😊
Sta er weer eens bij stil dat wij een onderdeel van de natuur zijn en dat we bomen hard nodig hebben om te leven: zonder de zuurstof die zij voor ons produceren waren wij er niet.

Reageren op deze tip? Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

slaap-stress

Klaar met jouw opgejaagde gevoel?
In 6 stappen naar innerlijke rust

Dit programma is speciaal voor hardwerkende vrouwen.
Het helpt je om binnen 6 weken van jouw opgejaagde gevoel af te komen, als je elke week 2 keer een kwartier hiervoor vrij maakt. Door bewust deze tijd in te plannen en de ermee aan de slag te gaan, ga je van weten naar doen. En dat geeft resultaat.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Binnen 10 weken ga je van een opgejaagd gevoel naar innerlijke rust.
Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter