Nooit ziek: goed of niet?

Untitled_Artwork 3

Ken jij mensen die trots vertellen nooit ziek te zijn?
De vraag is of dit iets is om trots op te zijn.

Natuurlijk is het fantastisch als je niet om de haverklap plat ligt en door elk virusje dat rondwaart geveld wordt.
Toch wil ik je graag iets meer hierover vertellen.

Elke dag aangevallen door ziekteverwekkers

Na alle nieuwsberichten over desinfecteren en afstand houden van het afgelopen anderhalf jaar, lijkt het alsof we in een steriele wereld terecht gekomen zijn en geen contact met ziekteverwekkers meer hebben.
Maar dat is niet zo.
Denk maar alleen al aan de voeding die je eet: met elke hap die je neemt heeft je lichaam de taak om van een lichaamsvreemd stukje buitenwereld een stukje bekende binnenwereld te maken.
Bovendien hebben we micro-organismen uit onze omgeving nodig voor een gezond microbioom. Dit zijn diverse gisten, bacteriën, virussen en schimmels die zich in en op ons lichaam bevinden. Het grootste deel daarvan zit in ons spijsverteringsstelsel. En dan met name in de dikke darm.

Rust bij de maaltijd, goed kauwen en de aanmaak van voldoende maagzuur zijn belangrijk bij het opruimen van ongewenste micro-organismen. Maagzuur doodt namelijk een groot deel van de ziekteverwekkers die via je voeding binnenkomen.
Maar helaas maken veel mensen door langdurige stress te weinig maagzuur aan. Met een verstoorde spijsvertering en verminderde opname van voedingsstoffen als gevolg.

Waarom nooit ziek?

Heb je voor langere tijd stress dan maken je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol aan.
Dit hormoon heeft een ontstekingsremmende werking.
Denk maar aan het medicijn prednison: dit behoort tot de corticosteroïden (bijnierschors hormonen) en is een ontstekingsremmend middel.
Langdurige stress onderdrukt enerzijds je immuunsysteem omdat je cortisol niveau te hoog is. Daarom word je niet ziek.
Anderzijds ontstaan er na verloop van tijd laaggradige ontstekingen. Dit houdt in dat je immuunsysteem constant licht actief is. Het probeert de ziekteverwekkers constant in toom gehouden, maar echt opruimen lukt niet. Hiervoor is een acute ontstekingsreactie nodig.

Acute vs laaggradige ontstekingen

Heb je een splinter in je vinger, dan voel je de ontsteking direct. Denk aan roodheid, zwelling, warmte, pijn en verminderd functioneren. Dit zijn de klassieke symptomen die bij een acute ontsteking horen. In het bloed kun je acute ontstekingen terugzien in een verhoogde CRP waarde.

Laaggradige ontstekingen ontstaan vaak over een langere tijd door een verstoorde darmflora, verkeerde voeding, te veel stress, te veel zitten, te weinig slapen en bewegen. Deze ontstekingen zijn wel aanwezig, maar uiten zich niet met de klassieke symptomen van roodheid, pijn, enz. Je voelt ze dus niet als zodanig. Maar ze zijn sluimerend aanwezig. Dit is ongewenst en gevaarlijk voor je gezondheid, omdat er constant ontstekingsstoffen door je systeem gepompt worden, die schade veroorzaken. Laaggradige ontstekingen staan aan de basis van de meeste welvaartsziekten.
In je bloed kun je laaggradige ontstekingen terugzien in de zogenoemde hs-CRP waarde.

Laaggradige ontstekingen zorgen voor een constante activatie van je immuunsysteem. Dit is niet de bedoeling en kan op termijn allerlei ziektes in de hand werken. Je immuunsysteem hoort alleen ’s nachts licht actief te zijn. Bij een overmaat aan ziekteverwekkers komt het in actie om deze flink aan te pakken. Dit doet het onder andere door de lichaamstemperatuur te verhogen. De warmte bij koorts heeft dan ook een belangrijke functie!

Langdurige stress is dus een staat van constante, laaggradige ontsteking

Breng je lichaam weer in balans door:

 • in de ochtend daglicht te tanken
  In deze video vertel ik je meer hierover
 • minimaal 400 gram groente per dag eten
  Waarvan 1/3 rauw en 2/3 licht gestoomd
 • stoppen met piekeren
  Piekeren = stress = verhoogd cortisol
 • bewegen
  minimaal 30 minuten per dag in de buitenlucht
 • goede nachtrust
  voor 23.00 slapen gaan
  Rond de 7 – 9 uur slaap tanken
 • stapje terug zetten in het najaar
  voor de natuur zijn de wisselingen in en van de seizoenen het normaalste wat er is. Wij willen altijd maar 100% van de tijd presteren en zijn druk, druk, druk. Dat is niet haalbaar en natuurlijk. Voor niemand. Kijk eens of je in deze tijd van het jaar een stapje terug kunt doen in je activiteiten en een beetje inwaarts kunt keren.
 • belastende voeding weglaten
  na jarenlange stress kan het zijn dat er bepaalde klachten ontstaan door voeding. Als je weet welke voeding dit is en deze vervolgens een tijdje weglaat, zul je een enorme vooruitgang merken in je energie niveau en belastbaarheid!

Reageren op deze tip? Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

slaap-stress

Online programma 'Van stress naar rust'.

In 6 stappen rust en ontspanning.
Dit programma helpt je van weten naar ook echt doen.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Binnen 10 weken ga je van een opgejaagd gevoel naar innerlijke rust.
Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter