Wel of geen tussendoortjes eten?

mandarins-g4c572e567_640

Vanuit het Voedingscentrum worden 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag geadviseerd.
Vanuit de orthomoleculaire visie gezien is het advies echter: 3 eetmomenten per dag zonder tussendoortjes.
Ik zal je vertellen waarom.

Waarom geen tussendoortjes?

Elke keer als je iets eet doe je een beroep op je spijsverteringsstelsel, je spijsverteringssappen en enzymen.
Je bloedsuikerspiegel stijgt na een maaltijd, waardoor het lichaam insuline aan moet maken om de glucose (= de suikers) de cellen in te krijgen.
Eet en drink je teveel koolhydraten en suikers, dan kan na verloop van tijd insulineresistentie ontstaan. Dit houdt in dat je cellen niet meer goed op insuline reageren omdat er te vaak een beroep gedaan is op de afgifte van insuline. Je cellen worden dan als het ware "doof" voor insuline en de suikers blijven in je bloedbaan in plaats van de cel in te gaan. Dit zorgt voor schade aan bloedvaten, energiedips, en vetopslag.

Ook bestaat er zoiets als een "postprandiale ontstekingsreactie": je immuunsysteem komt in actie na het eten, omdat er ook bacteriën, toxines en andere onwenselijke stoffen met een maaltijd mee naar binnen komen.
Als dit niet te vaak is en maar kort duurt, is deze reactie wenselijk.

Eet je echter te vaak op een dag en dan ook nog eens kwalitatief slechtere voeding met weinig voedingswaarde, dan kan deze langer aanhoudende postprandiale ontstekingsreactie een scala aan welvaartsziekten veroorzaken.


Als je dus minder vaak eet krijgen je organen meer rust en raken je hormonen niet uitgeput oftewel resistent.

Minder vaak eten zorgt voor rust in je systeem

Uitzonderingen?

Let wel op dat de aanbeveling van 3 maaltijden per dag niet voor iedereen geldt. Er zijn bepaalde situaties waar individuele aanpassingen nodig zijn. Bijvoorbeeld als je een burn-out hebt. Dan is er een stoornis in je energieproductie en zullen andere adviezen gelden.

Vandaar dat voeding ook zo persoonlijk is!
Daarom is het raadzaam om niet zelf maar iets uit te gaan proberen, maar je hier door een professional bij te laten begeleiden.
Laat me gerust weten als ik je hierbij kan helpen.

Reageren op deze tip? Leuk! Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book “Gluten- en zuivelvrij maakt blij!” ontdek je alles hierover. 

Masterclass Reken af met stress

Masterclass "Reken af met je stress"

Zijn jouw dagen één ratrace en loop je al te lang op je tandvlees? Slaap je slecht en pieker je je suf?
Tijd om daarmee te stoppen en weer te genieten van je leven!

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Met voeding en bloedonderzoek ga je van stress naar rust.
Want meten is weten. Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.
Ik help jou van stress naar rust met voeding en bloedonderzoek. Meten is weten.
Je kunt terecht in mijn praktijk in Nieuwstadt of online via beeldbellen.

Volg Susan op Instagram

Hoe groot is jouw risico op een burn-out?

Online cursus - Eet jezelf energiek en gezond

Je kunt je nog aanmelden tot en met 30 januari.
Klik op de foto:

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter