Kweek je eigen kiemgroente

Dagelijks verse (kiem)groente eten geeft je meer energie en pept je immuunsysteem op.
Planten slaan de energie van de zon op in hun cellen. Als wij vervolgens die planten eten nemen wij die energie op. Vandaar dat verse, levende voeding je zoveel energie geeft!
In groente en met name in kiemgroenten zitten volop levende enzymen. Deze enzymen zetten energie om en slaan deze op in onze cellen, maken actieve hormonen en zijn betrokken bij talloze lichaamsprocessen. Ze helpen het immuunsysteem in balans te houden, werken ontstekingsremmend en repareren DNA. Het koken van groente verwoest grotendeels deze enzymen, vitamines, fytonutriënten (plantenstoffen) en mineralen.
In deze video vertel ik je welk soort kiemen speciaal voor vrouwen erg belangrijk zijn:
Zelf kweken
Je eigen kiemgroenten maken is echt heel eenvoudig.
Je hebt alleen een kiemglas of kiemapparaatje nodig en goede kwaliteit zaadjes.
Als je dit nog nooit gedaan hebt kun je misschien het beste alfalfazaadjes nemen. Die zijn na 3 dagen goed en gaan heel snel.
De eerste stap is de zaadjes te laten weken. Hoe lang is afhankelijk van welke zaadjes je gebruikt, maar doorgaans duurt het zo’n 6 - 8 uur.
Neem een eetlepel zaadjes en doe deze in een kiemglas. Lauw water erop en zo’n 6 tot 8 uur wegzetten op kamertemperatuur.
Na de weektijd laat je al het overtollige water weglopen en zet je de vochtige zaadjes op een wat donkerdere plek op kamertemperatuur. Ik zet het kiemglas meestal op een bord op het aanrecht waar ze niet in de zon staan.
Spoel zeker 3 keer per dag met schoon water en zorg ervoor dat het overtollige water kan weglopen.
Dit is een heel belangrijke stap om te voorkomen dat de zaadjes gaan rotten.
Bij het kiemapparaatje wordt het water opgevangen in de onderste bak, een kiemglas zet je in een schuine hoek zodat het water kan weglopen.
Je kunt ook een glazen pot nemen en er een stukje kaasdoek met een elastiekje omheen doen. Wel is het belangrijk dat je de pot in een hoek van 45 graden kunt zetten zodat het overtollige water weg kan lopen.
Afhankelijk van welke zaadjes je laat kiemen duurt het tussen de 3 en 7 dagen totdat je kunt ‘oogsten’.

Reageren op deze tip? Leuk! Dat kan hier
Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

E-book
Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover.

Online programma 'Van stress naar rust'.
Met 2 kleine aanpassingen per week binnen 4 weken van je opgejaagdheid af.
Makkelijk toe te passen in je dagelijkse bezigheden.
1 jaar lang toegang tot de cursus.

Stress Weg traject
Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Met voeding en bloedonderzoek ga je van stress naar rust.
Want meten is weten. Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl.
Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.
Volg Susan op Instagram
Gratis E-book - 9 soorten rust voor échte ontspanning
Dit E-book is voor jou als je je opgejaagd voelt en geen innerlijke rust vindt. Ondanks dat je mediteert, mindfulness en yoga doet. Er is namelijk niet maar één soort rust.
Ontdek welke 9 soorten rust jou échte ontspanning gaan brengen.
Hoi Susan, leuke tip! Toevallig heb ik vorige week dit glas in de winkel zien staan. Vroeg me toen af waarvoor het was. Dank je voor de uitleg. Groetjes….
Hoi Ankie,
Graag gedaan! 🙂
Groetjes, Susan