Verbeter de gezondheid van je darmen

Untitled_Artwork 3

Kijk jij wel eens achterom?

Als het om het verleden gaat, ben ik geen voorstander van achterom kijken. Je kunt er immers niks meer aan veranderen.

Als het om de inhoud van de WC pot gaat ben ik wel een voorstander van achterom kijken, omdat je hier wel iets aan kunt veranderen en het een indicatie is van hoe het met je algehele gezondheid gesteld is.

Ik weet dat dit een onderwerp is waar wat moeilijker over gepraat wordt en toch is het ontzettend belangrijk. Je darminhoud weerspiegelt niet alleen de gezondheid van je darmen, maar ook je algehele gesteldheid. Het gaat hierbij om zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Lichamelijk: in je dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen. Als je goed kauwt help je je lichaam al met de voorvertering van het voedsel en hebben je darmen het minder zwaar. Ook is het van groot belang dat je darmslijmvlies gezond is. Bij heel veel mensen is de staat van het darmslijmvlies niet optimaal. Dit komt vaak door het eten van voedingsmiddelen die niet bij iemand passen en stress. Ook de doorlaatbaarheid van de darmwand speelt een grote rol. Tussen de cellen van de darmwand zitten de zgn. “tight junctions”, een soort deurtjes. Normaal zijn deze gesloten, zodat voedingsstoffen alleen de darmcellen, en niet de bloedbaan, in kunnen.  Bij stress (en wie heeft tegenwoordig geen stress?), verkeerde voeding (o.a. gluten uit brood, pasta, crackers, enz), infecties en toxines gaan deze deurtjes open en laten ze stoffen de bloedbaan in, zodat deze door ons immuunsysteem opgeruimd kunnen worden. Dat is een natuurlijke reactie. Maar je kunt je voorstellen dat dit heel schadelijk en belastend voor je lichaam kan zijn als dit te vaak gebeurt. Dus eet jij elke dag een berg boterhammen, crackers, spaghetti, enz en heb je ook nog eens veel stress, dan is er werk aan de winkel.
De gevolgen van een overactief immuunsysteem zijn heel divers en kunnen zich onder andere uiten in vermoeidheid, huidklachten, opgeblazen buik, allergische reacties, auto-immuunreacties, onverteerde voeding (vandaar dat af en toe achterom in de pot kijken goed is om te zien of je wel goed genoeg je voeding verteert. Als je nog stukjes eten in de ontlasting ziet, weet je dat je darmen hulp kunnen gebruiken) en als laatste zeker niet onbelangrijk: laaggradige ontstekingen (die je overigens niet persé hoeft te voelen) die weer een scala van andere klachten kunnen veroorzaken.

Psychisch: in de darmen worden veel neurotransmitters aangemaakt (de boodschapper stoffen). Als je darmen niet optimaal functioneren en/of er is een overgroei aan verkeerde bacteriën, dan kunnen èn de neurotransmitters niet voldoende aangemaakt worden èn kunnen de schadelijke afvalstoffen van de slechte bacteriën in je systeem komen, met o.a. depressieve klachten of “watten in je hoofd” tot gevolg.

Je ziet dus hoe ontzettend belangrijk je darmen zijn!

Wat kun je nu zelf doen om je darmen te helpen?
- sta allereerst eens stil bij hoe je je na een maaltijd VOELT (moe/energie? opgeblazen? rommelende darmen?)
- bepaal voor jezelf welke voedingsmiddelen klachten geven
- schrap eens een week alle gluten en kijk wat dit doet
- schrap eens een week alle zuivel en kijk wat dit doet
-beweeg minimaal 30, liefst 60 minuten op een dag. Wandelen is een goede massage voor je darmen.
- eet voldoende prebiotische voedingsmiddelen. Dit zijn de vezels die de probiotica in de dikke darm voeden. Denk aan bananen, haver, ui, (gefermenteerde) groente, aardpeer, appel met schil, asperges, prei.  Ook lijnzaad en vlozaad (psyllium) zijn ontzettend goed voor je darmen, omdat ze de ontlasting indikken en voor een soepele stoelgang zorgen.
-drink voldoende water.
-beperk stress!

Als je na het eten van prebiotische voedingsmiddelen winderig wordt, dan weet je dat je darmen niet gewend zijn aan het eten van deze hoeveelheid vezels en schroef je het gebruik een paar dagen terug en daarna voer je het langzaam weer op.

Veel mensen nemen probiotica bij darmklachten. Hier zijn er wel een aantal kanttekeningen bij te plaatsen:
- van nature heb je een bepaald aantal probiotische stammen die je van je moeder krijgt als je (op de natuurlijke weg) geboren wordt. Als je zomaar een probiotica supplement neemt weet je niet of de stammen die erin zitten overeen komen met jouw eigen stammen. Je voegt met probiotica ook bacteriën toe die niet overeenkomen met jouw eigen stammen en lokt daarmee een immuunrespons uit, omdat je lichaam deze bacteriën niet herkent. Jouw eigen darmflora is zo uniek als een vingerafdruk.
- veel supplementen bevatten maar 1 of 2 stammen. Een goed supplement bevat minimaal 5, liefst meer, stammen.
- neem geen zuivelflesjes en speciale yoghurtjes e.d. als probiotica. Die bestaan vaak maar uit één stam die zijn werk maar heel kortdurend doet en bovendien bevatten deze producten vaak onnodige toevoegingen.

De enige reden om zonder meer een probiotica supplement in te zetten, is bij een antibiotica kuur, want dan hebben je darmen echt extra hulp nodig. Je voegt dan goede bacteriën toe om de boel weer even op gang te helpen en om de schade die de antibiotica aanricht te beperken.

Je kunt het een beetje als volgt zien: Je darmen zijn je huis, prebiotica (vezels) de gezellig gedekte tafel en probiotica (je goede darmbacteriën) de eters.  Dus je ziet: je hebt niets aan een gezellig gedekte tafel zonder eters en je eters worden ook niet blij als er geen gezellig gedekte tafel is. Zaak dus om alles te optimaliseren!

Kom je er zelf niet uit, kijk dan eens of je wellicht gebaat bent bij darmtherapie.
Maak een afspraak als je hier meer informatie over wilt.

 

Reageren op deze tip? Dat kan hier

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

slaap-stress

Online programma 'Van stress naar rust'.

In 6 stappen rust en ontspanning.
Dit programma helpt je van weten naar ook echt doen.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Binnen 10 weken ga je van een opgejaagd gevoel naar innerlijke rust.
Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Waar wil je meer van weten?

Laat een reactie achter