Speculaas / pepernoten
Als ik in de supermarkt de ingrediënten van de speculaasjes en pepernoten lees word ik daar nu niet echt vrolijk van:
– tarwebloem (veroorzaakt gigantische bloedsuikerpieken)
– (gebrande) suiker (geraffineerde suiker is verwoestend voor je gezondheid. Hier en in dit artikel kun je meer hierover lezen)
– glucose-fructose siroop (zie suiker)
– (gedeeltelijk) geharde plantaardige vetten (door het harden van vetten ontstaan transvetten die zeer schadelijk voor je gezondheid zijn)
– zout (bevat maar 2 mineralen ten opzichte van zeezout wat ruim 80 mineralen bevat)
En verder bevatten ze o.a. nog kaneel en rijsmiddelen (o.a. E500=baking soda, natuurlijk rijsmiddel).
Ik hou heel erg van de smaak van speculaas en pepernoten, dus ik maak gewoon mijn eigen variant die een heel stuk gezonder is dan wat je in de winkel kunt kopen.
Ik wil trouwens geen spelbreker zijn, maar ik merk vaak dat mensen het idee hebben dat ze onbeperkt van dit soort lekkernijen kunnen genieten. Natuurlijk, mijn varianten zijn een heel stuk beter voor je gezondheid, maar ook al zijn producten biologisch en natuurlijk, dan bevatten ze nog steeds calorieën en natuurlijke suikers waar je te dik van wordt als je er teveel van eet. Helaas…
Ingrediënten:
250 gram volkoren speltmeel
130 gram palmsuiker
5 TL speculaaskruiden
snufje zout
1 TL wijnsteenzuurbakpoeder
100 gram boter
4 EL amandelmelk
Werkwijze:
Verwarm de oven op 160 ° C.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng alles.
Snij de boter in kleine blokjes in dezelfde kom en kneed de boter met je handen door het meel totdat alle boter door het deeg opgenomen is en je een wat kruimelige massa over hebt. Voeg dan 2 EL amandelmelk toe en kneed met één hand totdat er een deegbal ontstaat. Voeg dan nog 1 EL amandelmelk toe en kneed. Blijft het deeg te droog doe er dan nog 1 EL amandelmelk bij. Let op dat het deeg niet te nat wordt. Kneed alles door totdat je een gladde deegbal hebt en er geen deeg meer aan de randen blijft plakken. Vorm een platte, vierkante plak van het deeg en leg een half uurtje in de koelkast.
Speculaas:
Neem twee stukken bakpapier en rol met een deegroller het deeg hier tussen uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm breed. Steek koekjes uit. Maak van het overige deeg weer een plak, rol uit, steek koekjes uit.
(Snelle variant: Maak een rol van het deeg en snij hier plakjes van ongeveer 0,5 cm vanaf.)
Je kunt de koekjes met een los geklopt eigeel bestrijken en er amandelschaafsel bovenop doen.
Pepernoten:
Als er niet meer genoeg deeg over is om koekjes van te maken, rol je er balletjes van die je óf met een keukenmesje doormidden snijdt óf platdrukt met je handen.
Leg de koekjes en pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in zo’n 10 minuten gaar in de oven.
Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl en heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het behandelen van de lichamelijke kant van burn-outklachten.
Dit doe ik met bloedonderzoek.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg en online.
Volg Susan op Instagram
In hoeverre ben jij jezelf aan het overbelasten? Doe de test!
En voorkom dat je opgebrand raakt