Bottenbouillon
Tja, wie had dat ooit gedacht: zo eet je 23 jaar geen vlees en zo ben je sinds twee jaar regelmatig bottenbouillon aan het trekken 😀
Zo zie je maar dat niks hetzelfde blijft en zul je misschien zelf ook merken dat je eigen voedingspatroon in de loop van de jaren veranderd is. Mijn lichaam gaf ruim twee jaar geleden aan vlees (kip) te willen en na dit een half jaar genegeerd te hebben, gaf ik er uiteindelijk toch aan toe. En dat is goed bevallen. Sterker nog: het was nodig. Mijn lichaam vertelde me iets wat het al eerder wist dan ikzelf ;-). Ik ben er later achter gekomen waarom mijn lichaam deze keuze voor mij maakte en ik ben erg blij dat ik ernaar geluisterd heb. “Je lichaam vertelt je alles, maar de kunst is om ernaar te luisteren” vind ik dan ook een erg treffende uitspraak die ik iedereen kan aanraden 🙂
Terug naar de bottenbouillon: enorm versterkend voor je immuunsysteem! Met name in deze tijd van het jaar.
Ik zou bij het maken van bouillon altijd alleen maar biologische botten gebruiken.
Wil je liever geen dierlijke bouillon maken? Kijk dan bij mijn recept van groentebouillon.
Zo maak je de bottenbouillon:
Ingrediënten:
3,2 l water
1 kg biologische rundermergpijpjes of biologisch kippenkarkas
stukje foelie
3 laurierbladeren
1 kleine prei
1 – 2 wortels
2 uien met schil
3 jeneverbessen
2 TL appelazijn
Keltisch zeezout (op het eind pas toevoegen)
Bereidingswijze:
Doe het water in een ruime (soep)pan en verwarm. Borstel de wortels en haal van de uien alleen de vieze uienschillen weg. Hak de prei, de ongeschilde uien en wortels in grove stukken. Voeg alle ingrediënten, behalve het zeezout, aan het water toe. Breng aan de kook. Zodra het water kookt op het allerlaagste vuur ruim 12 uur laten sudderen. Eventueel schuim tussendoor afscheppen. Het vet niet of maar deels afscheppen. Aan het eind van de kooktijd zeezout naar smaak toevoegen en de bouillon via een zeef overgieten in potjes. De bouillon is 4-6 maanden houdbaar in de diepvries en ca. 4- 5 dagen in de koelkast.
Gebruik deze bouillon als basis voor soepen of sauzen. Of drink hem zo (eventueel met wat extra toegevoegd water).
Â
Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl en heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het behandelen van de lichamelijke kant van burn-outklachten.
Dit doe ik met bloedonderzoek.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg en online.
Volg Susan op Instagram
In hoeverre ben jij jezelf aan het overbelasten? Doe de test!
En voorkom dat je opgebrand raakt
Categorieën
Stress en gezondheid
Stress en hormonen
Stress en voeding
Recepten