Forel en rucola salade

Untitled_Artwork 3

Deze salade is een ware omega-3 bom!

Er zijn drie soorten omega-3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. De laatste twee staan ook bekend als visvetzuren (visolie) en hebben sterk ontstekingsremmende eigenschappen. Voor een goede vetzuurbalans is het belangrijk om regelmatig omega-3 rijke voedingsmiddelen te eten. Tegenwoordig is bij vrijwel iedereen die een standaard Westers voedingspatroon volgt deze balans niet goed: er worden teveel voedingsmiddelen met ontstekingsbevorderende omega-6 vetten gegeten. De optimale balans zou ongeveer 1 (omega3): 4 (omega6) moeten zijn, terwijl bij een gangbaar voedingspatroon een ratio van 1 : 18 niet ongewoon is.

Omega 3 houdt o.a. de celwanden soepel waardoor er betere signaaloverdracht tussen de cellen plaatsvindt. Je hersenen bestaan voor zo’n 25% uit DHA. Heel belangrijk dus als je veel met je hoofd werkt of studeert bijvoorbeeld.

Omega 3 is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken, maar dat je dit uit je voeding moet halen. De beste bron hiervoor is vette vis. Denk aan zalm, forel, makreel, haring, enz. Je kunt ook omega 3 uit plantaardige bronnen halen, zoals lijnzaad, walnoten, groene bladgroente, hennepzaadjes, maar dan moet het ALA nog met een aantal stappen omgezet worden naar EPA en DHA. Die omzetting verloopt vaak heel beperkt en gaat niet bij iedereen even goed.

Kijk eens of je vaker (vette) vis kunt toevoegen aan je voedingspatroon en of je de omega-6 producten kunt minderen. Probeer 2 x per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Hierbij een makkelijk recept om je op weg te helpen.

Je hebt nodig voor 1 persoon:
70 gram gerookte forel
handje rucola
handje gemengde kiemen
2 – 3 tomaten in olie
1 -2 verse vijgen
peper en zout
1 EL hennepzaadolie
hennepzaadjes

Doe de rucola en kiemen in een kom. Snij de vijg in vieren. Voeg de overige ingrediënten toe en giet er een lepel hennepzaadolie overheen. Smakelijk!

Wil jij graag minder stress? Dan heb ik heb een paar dingen die misschien interessant voor je zouden kunnen zijn:

Ebook Ccover Gluten en Zuivelvrij

E-book

Als je stress- of burn-outklachten hebt is het verstandig om een tijdje gluten en zuivel uit je voeding te beperken. Zo krijgen jouw lichaam en stress systeem weer de ruimte om te herstellen. In het E-book 'Gluten- en zuivelvrij maakt blij!' ontdek je alles hierover. 

resultaat_met_kleine_stappen

Online programma 'Van stress naar rust'.

Met 2 kleine aanpassingen per week binnen 4 weken van je opgejaagdheid af.
Makkelijk toe te passen in je dagelijkse bezigheden.
1 jaar lang toegang tot de cursus.

Stress Weg Traject

Stress Weg traject

Wil je graag 1 op 1 door mij begeleid worden? Dat kan!
Met voeding en bloedonderzoek ga je van stress naar rust.
Want meten is weten. Ik onderzoek de oorzaak van jouw klachten en samen pakken we deze aan!

20220225_174611_resized

Over de auteur

Hallo, ik ben Susan Gerl.

Ik werk als orthomoleculair therapeut en help jou van een opgejaagd gevoel naar rust, door met bloedonderzoek de oorzaak van jouw stressklachten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat prioriteit heeft om innerlijke rust te krijgen.

Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg, maar ook online.

Volg Susan op Instagram

Gratis E-book -
9 soorten rust voor échte ontspanning

Dit E-book is voor jou als je je opgejaagd voelt en geen innerlijke rust vindt. Ondanks dat je mediteert, mindfulness en yoga doet. Er is namelijk niet maar één soort rust.
Ontdek welke 9 soorten rust jou échte ontspanning gaan brengen.

Hoe groot is jouw risico op een burn-out?

Waar wil je meer van weten?