In de tijd van economische crisis is het fijn om gezond te eten en dit toch betaalbaar te houden. Mensen vinden gezond en biologisch eten vaak te duur, maar met een aantal handige tips kun je geld besparen en toch gezond en lekker eten:
Gooi geen eten weg
Misschien is deze eerste tip een open deur, maar toch blijkt dat we met z’n allen nog veel te veel eten weggooien, dus bewaar kliekjes en maak er een lekkere maaltijd salade van of maak eens een ontbijt met het warme eten van de dag ervoor. Erg voedzaam en lekker!
Kook extra porties
Als je kookt, maak dan meer klaar zodat je resten kunt invriezen of meenemen als lunch. Scheelt veel geld en je bent niet geneigd een dure kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt te kopen of een duur broodje ‘gezond’ van de kantine als je weet dat je je eigen klaargemaakte eten hebt.
Koop producten van het seizoen
Koop seizoensgebonden groente en fruit. Deze producten zijn meestal goedkoper, lekkerder en verser omdat ze niet duizenden kilometers af hebben moeten leggen voordat ze bij jou op je bord liggen.
Maak je eigen lunch
Neem je eigen lunch mee naar het werk. Deze kun je de avond van tevoren al klaar maken zodat het je niet veel tijd kost. Denk aan een lekkere maaltijdsalade met verse groente, gekookt ei, noten, fruit, koude rijst, zoete aardappel of peulvruchten. Dit scheelt veel geld in vergelijking met de broodjes en dergelijke die je in de kantine kunt kopen. Je weet precies wat je eet omdat je het zelf gemaakt hebt en het is bovendien een stuk gezonder en voedzamer.
Eet onbewerkt eten
Eten dat puur en zonder toevoegingen is bevat alle goede stoffen die het lichaam nodig heeft. Echt eten zit zo boordevol goede voedingsstoffen zodat je hier ook minder veel van hoeft te eten omdat je lichaam goed gevoed wordt en sneller verzadigd raakt. Bovendien spaar je veel geld als je geen pakjes en zakjes nodig hebt bij het bereiden van je maaltijd.
Eet minder of liefst geen vlees
Geen of minder vlees eten is goed voor het milieu, gezond voor je lijf en goedkoper. Champignons, eieren, noten, hennepzaadjes en peulvruchten (in combinatie met granen) zijn ook allemaal prima eiwitbronnen.
Doe slim boodschappen
Maak van te voren een boodschappenlijst en zorg dat je iets gegeten hebt voordat je boodschappen gaat doen. Dit voorkomt dat je met een rammelende maag meer spullen koopt dan je nodig hebt. Kijk de aanbiedingen van tevoren goed na en koop in verschillende winkels. Koop fruit en groente bij de lokale natuurvoedingswinkel, groenteboer of op de (biologische) markt. Tegenwoordig hebben ook veel supermarkten steeds meer goede en betaalbare biologische producten (te herkennen aan keurmerk). Koop geen producten die je lijf alleen maar onnodig belasten zoals chips, frisdrank, koekjes, enz, maar investeer het geld dat je overhoudt in gezonde (biologische) producten.
De poster hiernaast is gemaakt tijdens WO 1 om mensen tijdens de oorlog erop attent te maken dat ze zuinig met voedsel moesten omgaan. Zo’n 100 jaar later hebben deze woorden nog steeds hun waarde niet verloren.