Wellicht is je de hype rondom superfoods de afgelopen maanden opgevallen.
Ik heb al eens eerder een artikel over de zin en onzin van superfoods geschreven, maar had toch de behoefte om er naar aanleiding van een reclamefolder die afgelopen week bij mij in de bus viel er nog eens iets over te schrijven, omdat mensen willens en wetens misleidt worden door ‘ voedsel’-producenten die alles, behalve onze gezondheid belangrijk vinden. En daar zit wat mij betreft het probleem: mensen willen graag gezonder eten, iets wat ik alleen maar toejuichen kan, en gaan andere producten, zoals bijvoorbeeld kokosolie, uitproberen maar worden dan misleid met kwalitatief slechte producten en schreeuwerige, vaak nietszeggende, etiketten.
Kokosolie is een product dat ik van harte kan aanraden, maar absoluut niet in de vorm die tegenwoordig in de meest vreemde winkels aangeboden wordt.
Een aantal voordelen van kokosolie op een rij:
– anti-viraal door het erin aanwezige laurinezuur
– bevat middellange-keten-vetzuren die je lichaam direct omzet in energie
– blijft heel stabiel bij koken op hoge temperaturen (veel vetten oxideren bij hoge temperaturen, iets wat heel schadelijk voor je lichaam is)
– lekkere smaak (veel mensen denken trouwens dat alles naar kokos zal smaken, maar dit valt echt heel erg mee)
Wat is er mis met de kokosolie die tegenwoordig op veel plekken, zoals woonwinkels, verkocht wordt:
– plastic pot: in de meeste soorten plastic zitten zogenaamde xeno-oestrogen. Dit zijn chemische stoffen (die je ook in make-up, shampoo, deo, bodylotion, enz vindt) die het hormoon oestrogeen nabootsen, waardoor ze de werking van lichaamseigen hormonen verstoren met allerlei vervelende gevolgen van dien. Via de plastic verpakking lekken deze stoffen in de olie.
-de kokosolie die ik zag was ontgeurd: dit kan op een chemische manier of met waterdamp gebeurd zijn. Bovendien heeft het product door ontgeuren altijd een aantal bewerkingen ondergaan wat ten koste van de kwaliteit gaat.
– niet biologisch: wat betekent dat het product met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten kan zijn
– er staat met koeienletters ‘raw superfood’ op de pot, waardoor het lijkt alsof dit product superieur zou zijn aan andere producten. Een broccoli is voor mij ook een ‘raw superfood’ …
Kortom: probeer zeker nieuwe dingen uit, maar laat je niet misleiden door een hype en schreeuwerige termen als ‘superfoods’, ‘raw food’, ‘100% natuurlijk’, enz. Kies pure, zo min mogelijk bewerkte en kwalitatief goede producten die bij je passen en die je lekker vindt. Varieer. Probeer uit.
Wil je graag kokosolie kopen, kies dan de biologische, koudgeperste, niet-ontgeurde variant in een glazen pot.
Onderstaande foto, die deze week op internet circuleerde, slaat de spijker echt prachtig op z’n kop vind ik.
Foto: eerlijkeverpakkingen.tumblr.com (hier vind je nog meer aangepaste etiketten en verpakkingen die een heel stuk realistischer zijn 🙂 )