Haverbrood
Dit is een simpel en snel recept voor een voedzaam, glutenvrij brood.
Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar kunnen in het verwerkingsproces in de machines in aanraking komen met gluten van andere glutenhoudende granen die in diezelfde machines verwerkt worden. Als je coeliakie hebt is het aan te raden om specifiek glutenvrije haver te kopen (verkrijgbaar bij de meeste natuurvoedingswinkels) en anders gebruik je de gangbare haver.
Je haalt zo’n 25 sneeën uit dit brood.
Droge ingrediënten:
500 gr havervlokken
50 gr lijnzaadjes (heel)
60 gr zonnebloempitten
snufje zout
30 gr psyllium vezels
1 TL wijnsteenzuurbakpoeder
Natte ingrediënten:
40 gr kokosolie
6 eieren
400 ml rijstemelk
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 170° C.
Bekleed een cakevorm van ca. 28 cm met een stuk bakpapier. - Smelt de kokosolie in een kommetje in een waterbadje. Haal de kokosolie eruit zodra deze gesmolten is en laat even afkoelen.
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer alles goed los met een garde.
- Neem een andere kom. Klop met een vork de eieren samen met de rijstemelk goed onder elkaar.
- Voeg de gesmolten kokosolie toe en meng.
- Voeg de natte aan de droge ingrediënten toe en spatel met een pannenlikker alles goed onder elkaar.
- Doe het mengsel in de bakvorm. Strijk glad en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Bak het brood zo’n 50 – 60 minuten. Steek tegen het einde van de baktijd een satéprikker in het midden helemaal tot beneden in het brood. Als deze er droog uitkomt is je brood gaar.
- Til het brood aan de randen van het bakpapier uit de vorm en laat het op een rooster volledig afkoelen voordat je erin gaat snijden.
Over de auteur
Hallo, ik ben Susan Gerl en heb me als orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in het behandelen van de lichamelijke kant van burn-outklachten.
Dit doe ik met bloedonderzoek.
Ik werk in mijn praktijk Fit by Nature in midden Limburg en online.
Volg Susan op Instagram
In hoeverre ben jij jezelf aan het overbelasten? Doe de test!
En voorkom dat je opgebrand raakt