Gierstburgers zijn één van mijn favoriete vegaburgers.
Gierst is een glutenvrij en voedzaam graan. Het bevat veel vitamines (met name B-vitamines) en mineralen.
Meestal maak ik een grote portie burgers zodat ik de overgebleven burgers kan invriezen of de dag erna als lunch eten kan.
Dit recept is voor zo’n 26 kleine burgers. Je kunt de hoeveelheden halveren als het je teveel is.
Ik gebruik biologische edelgistvlokken (dit is een inactieve gist) om de burgers een hartige smaak te geven. Heb je geen edelgistvlokken en heb je geen bezwaar tegen het gebruik van zuivel neem dan een paar plakjes biologische kaas die je lekker vindt.
De salade die ik erbij gemaakt heb ik heel simpel: rucola en eikenbladsla gemengd met wat cocktailtomaatjes.
Dressing:
halve citroen
2-3 EL walnootolie
1 grote TL mosterd
theelepel ahornsiroop
1 EL appelazijn
Pers het sap van de citroen uit in een kommetje. Voeg de mosterd, appelazijn en ahornsiroop toe.
Meng met een minigarde of vork onder elkaar en voeg al roerende in een kleine straal de olie toe.
Ingrediënten burgers (voor ca 26 stuks):
500 gr gekookte gierst
1 grote ui
200 gr (kastanje) champignons
1 zoete aardappel
4 – 6 EL edelgistvlokken
200 gr havermeel
2 eieren
tamari saus
Keltisch zeezout
gemengde (vlees)kruiden
handje walnoten (optioneel)
Bereidingswijze:
Week de walnoten in water (mimimaal 20 minuten, liefst al een paar uur van tevoren)
Kook de gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Meng de eieren met tamari en zeezout naar smaak.
Maal de ui en champignons fijn in de keukenmachine en doe in een kom.
Rasp de aardappel hier overheen.
Voeg de gierst, edelgistvlokken, en gemengde kruiden toe en roer goed met een vork onder elkaar.
Proef even of je genoeg kruiden en zout hebt gebruikt.
Voeg het natte eimengsel en de in stukjes gebroken walnoten toe en roer goed.
Voeg nu steeds wat havermeel toe totdat je een plakkerige, maar toch ietwat droge massa hebt waar je goed burgers van kan vormen.
Vind je het mengsel te nat, voeg dat nog wat extra havermeel toe.
Vorm met je handen kleine burgers. Zorg dat je de randen niet plat drukt, maar mooi mee vormt met de rand van je duim.
Bak de burgers in een laagje kokosolie op middelhoog vuur ca. 3 minuten aan elke kant goudbruin.
Laat de burgers even uitlekken op keukenpapier.